• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Σχεδόν αμετάβλητοι οι Stoxx 600 και DAX – Απώλειες στο Λονδίνο έφεραν οι πρόωρες εκλογές

    • NewsRoom
    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Με oριακές διακυμάνσεις έκλεισαν την Πέμπτη τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές να προβληματίζονται από τη δημοσίευση των πρακτικών της FED, το απόγευμα της Τετάρτης, οι οποίες έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της FED δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων.

    Παράλληλα, η αιφνιδιαστική προκήρυξη γενικών εκλογών στη Βρετανία από τον Ρίσι Σούνακ έδειξε να απασχολεί την αγορά του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να κλείνει στις 8.339,23 μονάδες με απώλειες -0,37%. Παράλληλα, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είδαν τα στοιχεία για την οικονομική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξάνονται μεν τον Μάιο, αλλά να χάνουν τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

    Στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης οι επενδυτές είδαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα να δείχνουν μια άνοδο σε υψηλό 12 μηνών τον Μάιο, ξεπερνώντας και τις προσδοκίες των αναλυτών.  Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, καταγράφηκαν «ταχύτερες αυξήσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση στα μέσα του δεύτερου τριμήνου, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφτασε σε υψηλό 27 μηνών». Παράλληλα, μειώθηκε ο πληθωρισμός μεταξύ του κόστους εισροών και εκροών.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 18.691,32 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 8.102,33 μονάδες με κέρδη 0,13%. Στον νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 34.467,67 μονάδες επίσης με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 11.311,10 μονάδες με απώλειες  -0,16%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 521,56 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Σε επίπεδο μετοχών, η Hargreaves Lansdown εκτινάχθηκαν στο +13,64%, καθώς η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιώναπέρριψε μια προσέγγιση εξαγοράς ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων λιρών από μια κοινοπραξία που περιλάμβανε την CVC Capital και το ταμείο περιουσίας του Άμπου Ντάμπι. Το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απέρριψε ομόφωνα την πρόταση με το σκεπτικό ότι «υποτιμά ουσιαστικά» την εταιρεία και τις μελλοντικές προοπτικές της.

    Η γερμανική Gerresheimer έκλεισε στο +12,6% καθώς η εταιρεία παραγωγής συσκευασιών ιατρικών προϊόντων ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε την εταιρεία χαρτοφυλακίου του Bormioli Pharma Group για 800 εκατομ. ευρώ.

    Η μετοχή της βρετανικής εταιρεία μηχανικής αεροσκαφών QinetiQ έκλεισε στο +13,04%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 20% στα λειτουργικά της αποτελέσματα για το περασμένο έτος .

    Τέλος, η μετοχή της National Grid, έκλεισε με πτώση 5,99% καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας ανέφερε μείωση 8% στα λειτουργικά κέρδη. Παράλληλα ανακοίνωσε πως αύξησε τα ίδια κεφάλαια του κατά 7 δισεκατομμύρια λίρες ενώ καθώς αναμένεται να επενδύσει 60 δισεκατομμύρια  την πενταετία έως το 2029.

    Διαβάστε επίσης

    Σαουδάραβες επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα

    Δήμος Πειραιά: Μεγάλη γιορτή για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League

    Στη Βουλή η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη



    ΣΧΟΛΙΑ