• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα λόγω πανδημίας και… διαφωνιών – Απώλειες 2,5% για τον Dow Jones

    Wall Street


    Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Δευτέρας, καθώς το ναυάγιο στις συζητήσεις για νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και η έξαρση του κορονοϊού στις ΗΠΑ βαραίνουν πολύ το κλίμα στις αγορές με τους επενδυτές, υφισταμένης της δύσκολης κατάστασης, να δυσκολεύονται να δουν φως στον ορίζοντα.

    Η έξαρση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία καθώς η αγορά φοβάται για νέους περιορισμούς οι οποίοι θα έχουν βαρύτατο αντίκτυπο στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία και θα εμποδίσουν έτι περισσότερο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Οι ΗΠΑ ανέφεραν 60.789 νέες περιπτώσεις την Κυριακή ενώ το Σάββατο εντοπίστηκαν 88.973 νέα κρούσματα. Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows παραδέχθηκε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και πλέον επαφίενται στην απάντηση μέσω φαρμάκων και εμβολίων.

    Στην Ευρώπη, η Ισπανία κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ιταλία έχει εντείνει τα lockdown, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης στην περιοχή αυξάνονται και οι θάνατοι περνούν 250.000. Η ανησυχία αποτυπώνεται και στα Χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες κοντά στο 0,6% ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη να πραγματοποιεί ισχυρή πτώση της τάξεως του 3%.

    Ενθαρρυντικά είναι ωστόσο τα νέα που έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

    Οι επενδυτές, μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, στρέφουν τις κεραίες τους στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη που θα μπορεί να δώσει ικανοποιητικά στοιχεία.

    Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι αναμένει περισσότερες απαντήσεις τη Δευτέρα και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ των νομοθετών. Ωστόσο, οι δημοκράτες και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την έλλειψη προόδου αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να κλείσουν μια συμφωνία το Σαββατοκύριακο, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις ελπίδες για συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο επιτελάρχης Mark Meadows και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και διέκοψαν για ακόμη μια φορά τις επαφές.

    Το ενδιαφέρον όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, στρέφεται στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, όπου Τραμπ και Μπάιντεν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια τελική μάχη για τη θέση στο Οβάλ Γραφείο. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ψαλίδα μοιάζει να κλείνει ελαφρώς.

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 719 μονάδες ή -2,56% στις 27.611,01 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 64,75 μονάδες (-1,85%) στις 3.400,87 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει  173,85 μονάδες ή 1,55% στις 11.369,24 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones καμία δεν κινείται σε ανοδικό έδαφος. Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η American Express 4,17%, η Salesforce.com με πτώση 3,84% και η Boeing με απώλειες -3,60%.



    ΣΧΟΛΙΑ