• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπιες μεταβολές στο άνοιγμα της Τρίτης μετά τα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπιες μεταβολές κινούνται κατά το άνοιγμα της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να δείχνουν μια διάθεση για κατοχύρωση κερδών μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ της Δευτέρας.

    Η αγορά σημείωσε ισχυρή άνοδο χθες, επιστρέφοντας από την αργία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, βρίσκοντας στήριξη στα θετικά οικονομικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο, καθώς και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Οι επενδυτές είδαν την Δευτέρα τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών να ενισχύονται τον μήνα Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτης PMI της IHS Markit, να αυξάνεται στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο, από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το καλοκαίρι του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 60 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης PMI για μεταποίηση και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες τον Μάρτιο από 59,5 τον Φεβρουάριο.

    Το θετικό κλίμα συνεχίζεται και την Τρίτη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,4% το 2021, δηλαδή με τον τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 1980.

    Το κλίμα αισιοδοξίας έρχεται να τονώσει και η εκστρατεία εμβολιασμού που επιταχύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει περισσότερες από 165 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 από την Κυριακή το πρωί και έχουν διανείμει σχεδόν 208 εκατομμύρια, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην πρόταση Μπάιντεν για την χρηματοδότηση των έργων υποδομής, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, και τις πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ζήτησε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών «για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα που θα επενδυθούν σε κοινά αγαθά και θα ανταποκρίνονται σε κρίσεις».

    Στο επίκεντρο σήμερα αναμένεται να βρεθούν οι μετοχές που είναι προσανατολισμένες στο άνοιγμα του εμπορίου, όπως η Carnival operator cruise, και η Norwegian Cruise Line, η οποία στοχεύει στην επανεκκίνηση των πτήσεων της μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Η Norwegian Cruise δήλωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει να ταξιδεύει έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Καραϊβική και σε Ελληνικά νησιά τον Ιούλιο, ξεκινώντας εκδρομές μετά από ένα χρονικό κενό που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα, o Dow Jones παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 33.528 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στις 4.083,28 μονάδες, με άνοδο 0,13% ενώ ο Nasdaq στις 13.722,26 μονάδες, με άνοδο 0,12%



    ΣΧΟΛΙΑ