• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια πτώση για τους βασικούς δείκτες, σχεδόν αμετάβλητος ο Nasdaq

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, μετά από μια συνεδρίαση με έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου, στον απόηχο της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 34.566,17 μονάδες με πτώση -0,49%, ο  S&P 500 στις 4.401,67 μονάδες με απώλειες -0,38% ενώ ουσιαστικά αμετάβλητος έκλεισε ο Nasdaq στις 13.790,92 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν με άνοδο, με τη σημαντικότερη επίδοση να καταγράφει η Nike (+1,01%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Walgreens (-2,75%), η IBM (-1,91%) και η  Chevron (-1,54%), παρά τη νέα αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς του ουκρανικό λαό να προειδοποιεί πως η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα την ερχόμενη Τετάρτη. Μάλιστα ο Ζελένσκι όρισε την Τετάρτη ως ημέρα «εθνικής ενότητας» και δήλωσε πως σε όλη τη χώρα θα ακούγεται εκείνη την ημέρα ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας και πως τα δημόσια κτήρια θα ντυθούν με τα χρώματα της σημαίας.

    Νωρίτερα πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ παρουσίασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την έκθεσή του για τις απαντήσεις που έλαβε η Ρωσία από τη Δύση γύρω από τις εγγυήσεις ασφάλειας. Αν και αυτές δεν ικανοποίησαν πλήρως τη Μόσχα, ο Λαβρόφ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος, κάτι που φέρεται να συμφώνησε και ο Ρώσος Πρόεδρος.

    Από την περασμένη Παρασκευή μια σειρά από χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, την ώρα που οι ΗΠΑ φέρεται να αναμένουν μια πιθανή εισβολή από τη Ρωσία ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Οι Δυτικοί έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία πως σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία θα απαντήσουν με βαριές οικονομικές κυρώσεις που θα προκαλέσουν ισχυρότατο πλήγμα στην ρωσική οικονομία.

    Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προβληματισμό και την συζήτηση γύρω από την επόμενη κίνηση της FED προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έφτασε σε νέα υψηλά 40 ετών. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα έπρεπε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό πιο επιθετικά. Ήδη οι αναλυτές αναμένουν πλέον αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ή 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, των βασικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο.

    Από τις επιχειρηματικές ειδήσεις, ξεχώρισε η ανακοίνωση της AMD για την εξαγορά της Xilinx. Η συμφωνία, που έρχεται λίγο μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Nvidia για τη βρετανική Arm, υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ