• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια κέρδη για S&P 500 μετά τα πρακτικά της FED, αμετάβλητος έκλεισε ο Dow Jones

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σχεδόν αμετάβλητος, με οριακές απώλειες μισής ποσοστιαίας μονάδας έκλεισε ο Dow Jones, σε μια ημέρα στη Wall Street με σημαντικές ανακοινώσεις.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 34.377,81 μονάδες, πρακτικά αμετάβλητος, ο S&P 500 στις 4.363,80 μονάδες, με άνοδο  0,30%, ενώ ο Nasdaq στις 14.571,64 μονάδες, με άνοδο  0,73%.

    Οι επενδυτές είδαν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή  να αυξάνεται κατά  0,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όταν και είχε ενισχυθεί  κατά 0,3%. Οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,4%. Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 4%.

    Παράλληλα, η Wall Street ασχολήθηκε και με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνάντησης της FOMC τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οπιοία η FED θα μπορούσε να ξεκινήσει το tapering στο προγραμμα μηνιαίας αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα μέσα Νοεμβρίου. Οι αξιωματούχοι της FED που συμμετείχαν στη συνάντηση θεωρούν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί τα κριτήρια που έχει θέσει ως προϋποθέσεις η Fed για την μείωση του ρυθμού αγοράς των περιουσιακών στοιχείων  από το ύψος των 120 δισ. δολαρίων ανά μήνα. Η FED σκέφτεται να ξεκινήσει με μια περικοπή κατά 15 δισ. δολάρια (10 δισ. δολάρια στις αγορές ομολόγων και 5 δισ. δολάρια στις αγορές ενυπόθηκων τίτλων). «Αρκετοί» αξιωματούχοι προτιμούν πάντως ταχύτερο ρυθμό.

    Τέλος οι επενδυτές παρακολουθούν τα αποτελέσματα τριμήνου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

    Η JP Morgan  ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών, με την μετοχή της ωστόσο να κλείνει στο -2,64%.  Βουτιά 5,76% πραγματοποίησε και η Delta Airlines, παρά το ότι κατάφερε να παρουσιάσει προσαρμοσμένα κέρδη τριμήνου, καθώς προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών των καυσίμων στην κερδοφορία του τετάρτου τριμήνου.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (1,94%), Nike (1,92%) και Microsoft (1,17%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Dow (-1,44%), JPMorgan  (-2,64%) και
    American Express (-3,54%).



    ΣΧΟΛΙΑ