• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οι μετοχές τεχνολογίας έσωσαν την μέρα – Κέρδη για Nasdaq και S&P 500

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Ανάκαμψη παρουσιάζει ο Nasdaq ενώ και ο S&P 500 γύρισε σε θετικό έδαφος καθώς αύξηση των μετοχών τεχνολογίας έδωσαν άλλον αέρα στη Wall Street.

    Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βοήθησαν την ευρύτερη αγορά να επιστρέψει σε τροχιά ανόδου. Οι μετοχές των Alphabet και Meta παρά την προειδοποίηση της Barclays για μια «τέλεια καταιγίδα» στην ψηφιακή διαφήμιση εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού και επιβράδυνσης των δαπανών για ψηφιακές διαφημίσεις, σημειώνουν μια μεγάλη άνοδο 4,2% και 5,1% ενώ και η Amazon προσθέτει πάνω από 3,6%

    Οι φόβοι για ύφεση ωστόσο αυξάνονται μετά την πρόβλεψη της Fed της Ατλάντα για το ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για πτώση 2% το δεύτερο τρίμηνο. Μετά την πτώση 1,6% που ανέφερε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, μια ακόμη πτώση θα έθετε την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

    Οι μετοχές ενέργειας επλήγησαν περισσότερο καθώς οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περισσότερο από 9% με το Brent να πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα η Citi με report της ανέφερε ότι βλέπει πτώση στα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πτώση μέχρι και 45 δολάρια αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Η Exxon Mobil χάνει πάνω από 3% ενώ και η μετοχή της Chevron δέχεται πιέσεις 2,6%.

    «Οι τιμές των μετοχών είναι μειωμένες. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι μειωμένες. Οι τιμές του πετρελαίου είναι μειωμένες. Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου είναι υψηλότερη. Αυτό είναι ένα εμπόριο ύφεσης», έγραψε ο Neil Dutta, επικεφαλής των οικονομικών των ΗΠΑ στην Renaissance Macro Research, σε ένα email το πρωί της Τρίτης. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε», τόνισε.

    Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το κατά πόσον οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ύφεση της οικονομίας ή να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης έχουν διατηρήσει την βαρύτητα στις μετοχές ακόμη και εν μέσω βραχύβιων ράλι της bear market.

    «Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης μιας προς τα κάτω αναθεώρησης του ΑΕΠ του α’ τριμήνου και των ενδείξεων συνεχούς επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία χάνει σαφώς τη δυναμική της ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού και της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», έγραψε ο ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo, Sam Bullard, σε σημείωμά του την Τρίτη.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 30.967,82 μονάδες, ο S&P 500 που επέστρεψε σε θετικό έδαφος, έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 3.831,39 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έσωσε τη μέρα προσθέτοντας 194 μονάδες ή 1,75% κλείνοντας στις 11.322 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κατάρρευση του πετρελαίου μέχρι και στα 45 δολάρια βλέπει η Citi



    ΣΧΟΛΙΑ