• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Η Γέλεν και ο Πάουελ έσβησαν τα χαμόγελα – Πτώση 1,63% για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με βαριές απώλειες έκλεισε η Wall Street καθώς οι δηλώσεις της Υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ήρθαν να επισκιάσουν τα όσα δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη νέα αύξηση κατά 25 μ.β. που προχώρησε η FED.

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως οι ρυθμιστικές αρχές δεν επιδιώκουν να παράσχουν «καθολική» ασφάλιση καταθέσεων για να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και ότι οι επικεφαλής της Silicon Valley Bank θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

    «Δεν έχω εξετάσει ούτε συζητήσει τίποτα που να έχει να κάνει με γενική ασφάλιση ή εγγυήσεις καταθέσεων», είπε η Γελεν κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας. Δήλωσε πάντως πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθετών εάν απειληθούν μικρότερες τράπεζες. Η Γέλεν είπε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις εγγυήσεις τραπεζικών καταθέσεων πέρα ​​από το τρέχον όριο των 250.000 δολαρίων.

    Μια μόνιμη αλλαγή στο ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων της Federal Deposit Insurance Corp. θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έχει πρόσβαση σε ένα χρηματικό ταμείο περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ταμείο Σταθεροποίησης Χρηματιστηρίου, που ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα προσωρινό μέτρο. «Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να καθοριστεί εάν το όριο πρέπει να αυξηθεί.

    Η Γέλεν είπε επίσης στην ακρόαση ότι τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση μιας τράπεζας δεν θα πρέπει να κερδίζουν όταν οι μέτοχοι και οι επενδυτές έχουν ζημίες. «Αυτή είναι μια σημαντική μορφή λογοδοσίας και θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για αυτήν τη νομοθεσία». «Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι: οι μέτοχοι και οι οφειλέτες των τραπεζών που έχουν πτωχεύσει δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση», είχε πει νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία της.

    Οι δηλώσεις της Γέλεν ήρθαν μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μβ, με τους αξιωματούχους της επιτροπής FOMC να δείχνουν τον δρόμο για μια ακόμα ανάλογη αύξηση το 2023 και μείωση από το 2024. Στην ανακοίνωσή της η FED ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει «γερό και ανθεκτικό», κάτι που επανέλαβε και ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δηλώνοντας μάλιστα πως η Fed έχει δεσμευτεί να αντλήσει διδάγματα από την κατάσταση και πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ότι χρειάζεται για να στηρίξει το σύστημα.

    Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης πως αν η αγορά αναμένει μείωση των επιτοκίων φέτος θα πρέπει να το ξεχάσει, καθώς επίσης και ότι η FED είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις αν αυτό κριθεί αναγκαίο, αν και όπως επεσήμανε δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος λόγος.

    Σε αυτό το  κλίμα με τις αντικρουόμενες δηλώσεις, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.030,11 μονάδες με απώλειες ς 1,63%. Ο S&P 500  υποχώρησε στις 3.936,97 μονάδες με πτώση 1,65% ενώ ο Nasdaq στις 11.669,96 μονάδες με πτώση -1,60%.

    Η πτώση ήρθε παρά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση της FED, με αυτή του 10ετούς να μειώνεται στο 3,45% και αυτή του 2ετούς αμερικανικού κρατικού τίτλου στο 3,96%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, ούτε μια δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι Nike (-4,86%), Boeing (-4,17%) και Walgreens Boots Alliance (-3,10%).

    Διαβάστε επίσης

    Γέλεν: Οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα παράσχουν «καθολική» ασφάλιση καταθέσεων

    FED: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Ακόμα μια αύξηση προβλέπουν οι περισσότεροι αξιωματούχοι

    Πάουελ: Η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να προστατεύσει τo τραπεζικό σύστημα – Γιατί δεν προχώρησε σε παύση των αυξήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ