• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ έφεραν απώλειες για τους βασικούς δείκτες – Άλμα μετασυνεδριακά για Facebook και Apple

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις δηλώσεις του επικεφαλής της FED μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των αξιωματούχων η οποία έληξε χωρίς εκπλήξεις.

    H FED διατήρησε, όπως αναμενόταν, σταθερή την πολιτική της, κρατώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η Fed ανέφερε πως παρατηρείται βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας τις τελευταίες 6 εβδομάδες, εν μέσω προόδου των εμβολιασμών και ισχυρής πολιτικής στήριξης της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Fed ανέφερε πως η άνοδος οφείλεται σε «παροδικούς παράγοντες» και θα υποχωρήσει μόλις αποκατασταθούν οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

    Από την πλευρά του ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε πως η FED θα χρειαστεί κάποιο διάστημα πριν βάλει τέλος στην χαλαρή πολιτική της, αφήνοντας τον πληθωρισμό να υπερβεί για ένα διάστημα το 2%. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η οικονομία απέχει πολύ από αυτό τον στόχο και θα χρειαστεί «κάποιος χρόνος» για να φτάσει εκεί.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους και στα εταιρικά αποτελέσματα.

    Η μετοχή της Alphabet έκλεισε στο +2,97%, καθώς η μητρική της Google κατάφερε να ξεπεράσει άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο στα κέρδη όσο και στα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο, ενώ αντίθετα απώλειες 2,83% κατέγραψε  η Microsoft, παρά το γεγονός πως και αυτή παρουσίασε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Η μετοχή της Boeing υποχώρησε κατά 2,81% καθώς οι ζημιές που ανακοίνωσε ήταν χειρότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ την μεγαλύτερη πίεση στον Dow Jones άσκησε η Amgen, με απώλειες 7,22% , καθώς η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές είδαν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 4% τον Μάρτιο σε νέα επίπεδα ρεκόρ ,  στα 90,6 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 6,8% στα 232,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,7%, στα 142,1 δισ. δολάρια.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.820,38 μονάδες, με απώλειες 0,48%, ο S&P 500  στις 4.183,18 μονάδες, με απώλειες 0,08% ενώ ο Nasdaq στις 14.051,03 μονάδες, με απώλειες 0,28%.

    Αμέσως μετά το κλείσιμο των συνεδριάσεων, η Facebook ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη (3,3 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης για 2,37 δολάρια ανά μετοχή) και έσοδα (26,17 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 23,67 δισ. δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι ενεργοί καθημερινοί χρήστες της πλατφόρμας της ήταν ελαφρώς λιγότεροι από τις εκτιμήσεις (1,88 δισ. έναντι εκτιμήσεων για 1,89 δισ.). Η μετοχή της σημειώνει άνοδο κοντά στο 6% στη μετασυνεδριακή διαδικασία.

    Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα της Apple με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 1,40 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 0,99 δολάρια ανά μετοχή, και τα έσοδα στο τρίμηνο να κλείνουν στα 89,58 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 77,36 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 53,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα έσοδα από τα iPhone έκλεισαν στα 47,94 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 41,43 δισ. δολάρια, (άνοδος 65,5% σε σχέση με πέρσι).  Η μετοχή της εταιρείας κινείται κοντά στο +4% στη μετασυνεδριακή διαδικασία.



    ΣΧΟΛΙΑ