• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Η ανάκαμψη ρεκόρ του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο οδηγεί σε θετικό έδαφος τους δείκτες

    χρηματιστές στη wall street


    Θετική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στους βασικούς δείκτες της Wall Street μισή ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, η οποία παρουσίασε ανάπτυξη ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο.

    Σημάδια ζωής δείχνει η Wall Street, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση «σοκ», καθώς ο ρυθμός ανάκαμψης 33,1% που έτρεξε η αμερικανική οικονομία, αλλάζει λίγο το σκηνικό, με τους επενδυτές ανακτούν, προς το παρόν τουλάχιστον, την χαμένη τους ψυχολογία. Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊου στις ΗΠΑ αλλά και η απογοήτευση από τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ενός πακέτου τόνωσης από το Κογκρέσο, οδήγησε σε κατάρρευση την Wall Street της Τετάρτη. O Dow Jones υποχώρησε κατά 942 μονάδες κλείνοντας στις 26.521,01 μονάδες με βουτιά -3,43%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 119,5 μονάδες στις 3.271,17 με απώλειες-3,52% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στις 11.004,87 μονάδες με απώλειες 426,48 μονάδες ή -3,73%.

    Ώθηση δίνουν σήμερα τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάκαμψης της οικονομίας. Το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 7,4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 33,1%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Αυτή η επίδοση οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι ξανάνοιξαν οι επιχειρήσεις και αφετέρου στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ελήφθησαν, με τη ρευστότητα που διοχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία να μεταφράζεται, όπως αποδείχθηκε, σε καταναλωτικές δαπάνες.

    Η είδηση αυτή έδωσε ανάταση στους δείκτες, ωστόσο αυτό μοιάζει να είναι παροδικό, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θα επηρεάσει ξανά τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

    Μειωμένα παρουσιάζονται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000  στην εβδομάδα που έληξε στις 24 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν  σε 751.000 από 791.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

    Στο ταμπλό, ο Dow Jones κερδίζει 103 μονάδες ή 0,4 με τον S&P 500 σημειώνει επίσης άνοδο 0,84% στις 3.298 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει τα ισχυρότερα κέρδη στο 1,13% στις 11.127 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ