Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές αγορές λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, με έντονη ανοδική τάση στους βασικούς δείκτες της Wall Street, ως αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής αποκλιμάκωσης της εμπορικής έντασης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Η συμφωνία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για μείωση των δασμών που είχαν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε τον βασικό καταλύτη για τη θεαματική επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο στις αγορές.

1

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 145% στο 30% για περίοδο 90 ημερών, ενώ η Κίνα από την πλευρά της θα μειώσει τα δικά της αντίμετρα από το 125% στο 10%. Πρόκειται για μια συμφωνία που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπορική σύγκλιση των δύο χωρών από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Dow Jones κινείται ανοδικά στο 2,46% και στις 42.278,36 μονάδες, ο S&P 500 πορεύεται ανοδικά στο 2,61% και στις 5.807,62 μονάδες και ο Nasdaq στο +3,50%, στις 18.556,01 μονάδες

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών κατέγραψαν εντυπωσιακά προσυνεδριακά κέρδη: η Apple ανέβηκε κατά 6,4%, η Amazon κατά 9%, ενώ Nvidia, Tesla και άλλοι τίτλοι του κλάδου κινήθηκαν με άνοδο άνω του 5%. Η τάση επηρέασε και άλλες μετοχές με ισχυρή έκθεση στο διεθνές εμπόριο, όπως η ναυτιλιακή Maersk, η οποία κατέγραφε άλμα 13%.

Το αμερικανικό δολάριο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ενισχυόταν κατά 1,3% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενώ το κινεζικό ρενμίνμπι κέρδιζε επίσης έδαφος.

Αντιθέτως, ο χρυσός –παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας– υποχωρούσε κατά 2,9%, αντικατοπτρίζοντας τη στροφή των επενδυτών προς το ρίσκο. Το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχυόταν κατά 3,7%, αγγίζοντας τα 66,25 δολάρια το βαρέλι.

Η συμφωνία συνοδεύτηκε από θετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πολύ ισχυρές και παραγωγικές», προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές έδειξαν πρόθεση για μακροχρόνια εμπορική συνεργασία. Η θετική ρητορική λειτούργησε ενισχυτικά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι είχαν υποστεί ισχυρές απώλειες λόγω της αβεβαιότητας των προηγούμενων μηνών.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η νέα συμφωνία θα μειώσει τους συνολικούς δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο 40%, από πολύ υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι κινεζικοί δασμοί θα υποχωρήσουν στο 25%.

Όπως σημειώνει ο Κρις Τέρνερ, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας αγορών της ING, «οι παραχωρήσεις ήταν νωρίτερες και μεγαλύτερες από ό,τι περίμενε η αγορά», στοιχείο που ενίσχυσε την αίσθηση αιφνιδιαστικής θετικής έκπληξης.

Το μήνυμα που στέλνουν οι επενδυτές είναι ξεκάθαρο: η σταθερότητα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία. Η ενίσχυση των τεχνολογικών μετοχών, η ανατίμηση του δολαρίου και η υποχώρηση των λεγόμενων «ασφαλών επενδυτικών επιλογών» αποτυπώνουν μια ανανεωμένη πίστη στην ανάκαμψη της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Διαβάστε επίσης 

WSJ: Η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης τιμών των iPhone

Euroxx Securities για Τράπεζα Κύπρου: Δυνατό ξεκίνημα το 2025 με αποδόσεις άνω του 9% για τους μετόχους

Χατζηδάκης: Ο νέος ΚΟΚ στην Βουλή τις επόμενες ημέρες – Οι 5 άξονες για την οδική ασφάλεια