• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έσπασε τις 4.000 μονάδες ο S&P 500 με ώθηση από την ενέργεια και τις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Το όριο των 4.000 μονάδων έσπασε για πρώτη φορά ο S&P 500, ολοκληρώνοντας με άνοδο την τελευταία συνεδρίαση για την εβδομάδα (την Παρασκευή οι αγορές θα είναι κλειστές λόγω της Μ. Παρασκευής των Καθολικών).

    Από τους 11 κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη στήριξη προσέφεραν αυτοί της ενέργειας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, κλείνοντας με κέρδη άνω του 2%.

    Γενικότερα η Wall Street επιχείρησε να αξιολογήσει το σχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.Ο Αμερικανός Πρόεδρος περιέγραψε ένα σχέδιο ύψους 2 τρισ. δολαρίων, το οποίο συμπεριέλαβε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό 20.000 μιλίων οδικού δικτύου, τη διόρθωση 10.000 γεφυρών και την εγκατάσταση 500.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Έτσι, συγκεκριμένοι τομείς της αγοράς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, τα υλικά και οι μεταφορές αναμένεται να ενισχυθούν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

    Για την χρηματοδότηση του σχεδίου αναμένεται να υπάρξει αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 28%, ενώ η αγορά προβληματίζεται σχετικά με την επίπτωση του σχεδίου στον τομέα του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας και το κατά πόσο αυτή θα οδηγήσει ενδεχομένως σε ταχύτερη αλλαγή στάσης τη FED όσον αφορά την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Πάντως, η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σημαντικά στο  1,67%.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε και στην υπόθεση της Archegos. Χθες ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τον Bill Hwang, μετά την κατάρρευση της Archegos Capital Management και της αναγκαστικής ρευστοποίησης των θεσεών της μετά την αθέτηση των magin calls προς τράπεζες, η οποία οδηγεί σε μεγάλες ζημιές μια σειρά από τραπεζικούς ομίλους. Ο έλεγχος αποτελεί ένα τυπικό βήμα και δεν εγγυάται πως θα οδηγήσει σε κατηγορίες.

    Στον εταιρικό τομέα, η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι μια παρτίδα βασικού συστατικού εμβολίου δεν πληρούσε τα πρότυπα ποιοτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα την κατάργηση έως και 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Από την άλλη θετικά νέα προέκυψαν από νέα έρευνα της Pfizer για το εμβόλιο κατά τον Covid-19, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Το εμβόλιο έχει επίσης 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσησης μεταξύ ατόμων που συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή στην Νότια Αφρική, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή B1351 του ιού, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σχετικά μικρός και ανέρχεται σε 800. Την ίδια ώρα η Microsoft προχώρησε σε συμφωνία 21,9 δισ. δολαρίων με τον αμερικανικό στρατό για παροχή συσκευών στα επόμενα 10 χρόνια.

    Ενδιαφέροντα νέα ήρθαν από τον χώρο του πετρελαίου, μετά την αρχική συμφωνία των χωρών του OPEC+ για σταδιακή αύξηση της παραγωγή από τον Μάιο. Η αγορά πετρελαίου αντέδρασε ανοδικά με τις τιμές των ενεργών συμβολαίων του Brent και του WTI να σημειώνουν άνοδο 3,4% και 3,9% αντίστοιχα.

    Απογοήτευση πάντως προκάλεσαν στην αγορά τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, 714.000 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, από 658.000 την προηγούμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να υπολόγιζαν ότι ο αριθμός θα ανερχόταν στις 680.000.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 33.153,21 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,18% στις 4.019,87 μονάδες ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα στις  13.480,11 μονάδες με άνοδο 1,76%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (3,23%), Microsoft (2,79%) και Visa (2,42%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι UnitedHealth (-1,34%), η Johnson & Johnson (-0,92%) και η Procter & Gamble (-0,85%).



    ΣΧΟΛΙΑ