• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη για τους βασικούς δείκτες μετά το σήμα Γέλεν για γενναία μέτρα στήριξης

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ώθηση από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, υποψήφιας υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατάφεραν να ξεκινήσουν με το δεξί την χρηματιστηριακή εβδομάδα, επιστρέφοντας από την αργία της Δευτέρας, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.

    Η Γέλεν η οποία εμφανίστηκε  ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας την Τρίτη, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης για να βοηθήσει την οικονομία. «Ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος, ούτε εγώ, προτείνω αυτό το πακέτο ανακούφισης χωρίς να έχουμε μια εκτίμηση για το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε με μεγάλο τρόπο», δήλωσε η Γέλεν. «Πιστεύω ότι τα οφέλη θα ξεπεράσουν κατά πολύ το κόστος, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που αγωνίζονται για πολύ καιρό». Ο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

    Πάντως η Γέλεν δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες μέσω των διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ σχετικά με τη φορολογία στις πολυεθνικές εταιρείες. Όπως ανέφερε  οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντέξουν υψηλότερο συντελεστή φόρου των εταιρειών εάν συντονιστεί με τις υπόλοιπες  οικονομίες. Η πρώην πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε σχέδιο για την αναζήτηση υψηλότερου εταιρικού επιτοκίου θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο αφού οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τον κοροναϊό.

    Από εκεί και πέρα η αγορά παρακολούθησε τα νέα εταιρικά αποτελέσματα για το δ΄ τρίμηνο. Η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε κέρδη ύψους 4,51 δισ. δολαρίων ή 12,08 δολάρια ανά μετοχή, υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν 18% υψηλότερα στα 11,74 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, η Bank of America, κατέγραψε μείωση καθαρών κερδών στα 5,21 δισ. Δολάρια ή 51 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν 16% και τα συνολικά έσοδα, καθαρά από έξοδα τόκων, μειώθηκαν 10% στα 20,1 δισ. δολάρια.

    Στα επιχειρηματικά νέα Lumentum Ηοldings ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει την Coherent έναντι $5,7 δισ. σε μετρητά και μετοχές. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας οι μέτοχοι θα πάρουν 100 δολάρια και 1,1851 μετοχές της Lumentum για κάθε μετοχή Coherent. Προσυνεδριακά η μετοχή της Lumentum σημειώνει πτώση κοντά στο 8% ενώ αυτή της Coherent εκτοξεύεται κατά 34%.

    Πρωταγωνίστριες, πάντως, της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι τεχνολογικές μετοχές με την Facebook να ενισχύεται κατά 3,9%, την Alphabet κατά  3,3% και τη Microsoft κατά 1,8%.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.930,52 μονάδες με άνοδο 0,38%, ο  S&P 500 στις 3.798,91 μονάδες με άνοδο 0,81% ενώ ο  Nasdaq στις 13.197,18 μονάδες με άνοδο 1,53%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 18 έκλεισαν με άνοδο και 12 με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (3,77%), Boeing (3,13%) και Chevron (2,63%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Goldman Sachs (-2,26%), Walgreens (-1,57%) και Nike (-1,03%).



    ΣΧΟΛΙΑ