• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή σε ανοδικό έδαφος, μια ανάσα από τις 34.000 μονάδες ο Dow Jones

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψε την Πέμπτη η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον προβληματισμό που γέννησε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED την Τετάρτη, ως προς την πρόθεσή της να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

    Ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 33.999,04 μονάδες με άνοδο  0,06%, ο  S&P 500 στις  4.283,74 μονάδες με κέρδη 0,23% ενώ ο  Nasdaq στις 12.965,34 μονάδες με άνοδο 0,21%.

    Οι επενδυτές ασχολήθηκαν ξανά με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της FED.

    Επίσης η πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly δήλωσε σήμερα ότι μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο θα είναι μια «λογική» κίνηση για να οδηγηθεί το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού λίγο πάνω από το επίπεδο του 3% μέχρι το τέλος του 2022 και λίγο υψηλότερα από αυτό το 2023.

    Από την πλευρά του ο James Bullard, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, φαίνεται να κλίνει προς μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), όπως δήλωσε.

    Στα μάκρο της ημέρας, η Phila Fed ανακοίνωσε σήμερα ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη ενώ λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 σε 250.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους μιλούσε για 264.000 αιτήσεις. Η πτώση των αιτήσεων υποδηλώνει ακόμα υγιή αγορά εργασίας, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζομένους εν μέσω παρατεταμένων ελλείψεων.

    Μείωση σχεδόν 6% παρουσίασαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών των Ιούλιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα βουτιά περίπου 20% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,81 εκατ. μονάδων, υποχωρώντας σε χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2015, αν εξαιρεθεί η μια σύντομη βουτιά στην αρχή της πανδημίας.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Cisco, που έκλεισε στο +5,81%, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ έδωσε και ισχυρό guidance για το επόμενο τρίμηνο. Ακολούθησαν η Chevron με άνοδο 1,79% – εκμεταλλευόμενη τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου – η Intel με άνοδο 1,17% και η  Dow  με άνοδο 1,06%.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη προκάλεσε η Walgreens Boots Alliance, η οποία έκλεισε στο -5,32%, ενώ η  Verizon έκλεισε στο -2,54%.

    Η μετοχή meme της Bed Bath & Beyond, υποχώρησε κατά 19,63% μετά την είδηση πως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ryan Cohen θα πουλήσει το μερίδιό του.

    «Η φρενίτιδα για τη μετοχή Bed Bath and Beyond θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους κερδοσκόπους που αγόρασαν μετοχές τις τελευταίες ημέρες για να μιμηθούν τους influencers των μετοχών meme», δήλωσε η Susannah Streeter, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Bed Bath & Beyond, σημείωσε άνοδο πάνω από 400% από τα χαμηλά του Ιουλίου. Η έκρηξη της τιμής της προκάλεσε ζημιά αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους «σόρταραν», ποντάροντας στην πτώση της, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης S3 Partners.

    Η μετοχή της Kohl’s υποχώρησε κατά  7,72% αφού ο λιανοπωλητής μείωσε τις προβλέψεις του για ολόκληρο το έτος, ως αποτέλεσμα των πιο απότομων εκπτώσεων και το υψηλότερο κόστος εν μέσω της φθίνουσας ζήτησης για ρούχα και παπούτσια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

    Η μετοχή της Estee Lauder σημείωσε άνοδο 1,84% ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών εν μέσω των συνεχιζόμενων lockdown στην Κίνα και της πίεσης από την ενίσχυση του δολαρίου. Η εταιρεία αρωμάτων και προϊόντων περιποίησης δέρματος δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει πτώση 8% έως 10% στις πωλήσεις αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι τα έσοδα θα παραμείνουν σχεδόν σταθερά το τρίμηνο, το οποίο είναι το πρώτο της οικονομικής χρήσης της Estee Lauder. Η ετήσια πρόβλεψη της εταιρείας κινείται επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Η μετοχή της Wolfspeed εκτινάχθηκε κατά 31.86% αφού η εταιρεία κατασκευής προϊόντων τσιπ παρουσίασε καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές αφού ανέφερε μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια το τέταρτο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Επιστροφή στα 90 δολάρια λόγω της μείωσης των αποθεμάτων

    Οριακές απώλειες 0,3% κατέγραψε ο χρυσός – Σε χαμηλό τριών εβδομάδων

    Άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο των πρακτικών της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ