• Business

    Πετρέλαιο: Επιστροφή στα 90 δολάρια λόγω της μείωσης των αποθεμάτων

    • NewsRoom


    Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου, καθώς επανήλθε πάνω από τα 90 δολάρια. Ο λόγος είναι τα ισχυρά στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμου στις ΗΠΑ και η αναμενόμενη πτώση της ρωσικής προσφοράς αργότερα μέσα στο έτος αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι μια πιθανή ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη ζήτηση.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 2,60 δολάρια στα 96,27 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 2,7% στα 90,50 δολάρια.

    Ο λόγος της αύξησης των τιμών

    Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, αν και το Brent κάποια στιγμή έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο, καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης αυξήθηκαν σε ορισμένα σημεία. Ο βρετανικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 10% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 1982, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά, ενώ στην Κίνα τα lockdown για τον COVID-19 και οι έλεγχοι των εξαγωγών καυσίμων περιόρισαν τη ζήτηση.

    Υποστηρίζοντας τις τιμές, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), έναντι των προσδοκιών για πτώση 275.000 βαρελιών, καθώς οι εξαγωγές έφτασαν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). υψηλότερη σε ρεκόρ. Οι απαγορεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ρωσικές εξαγωγές θα μπορούσαν να περιορίσουν δραματικά την προσφορά όταν οι περιορισμοί στις εισαγωγές θαλάσσιου αργού και προϊόντων στο μπλοκ αυξηθούν τους επόμενους μήνες και ανεβάσουν τις τιμές, προειδοποιούν οι αναλυτές.

    «Τα εμπάργκο της ΕΕ θα αναγκάσουν τη Ρωσία να κλείσει περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους, αυξάνοντας στα 2 εκατομμύρια bpd το 2023», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική έρευνα BCA. «Τα εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα σφίξουν σημαντικά τις αγορές και θα ανεβάσουν το Brent στα 119 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους».

    Εξελίξεις περιμένει η αγορά για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

    Η Ρωσία, ωστόσο, προβλέπει αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που αναθεωρήθηκε από το Reuters, λέγοντας ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας θα αυξηθούν κατά 38% φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων όγκων εξαγωγών πετρελαίου.

    Η αγορά περιμένει επίσης εξελίξεις από τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ώθηση στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

    «Μπορεί να βλέπουμε τους εμπόρους να ακολουθούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη πόσο κοντά φαίνεται να είναι μια απόφαση για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda στο Λονδίνο. «Υπάρχει πολλές αμφιβολίες ότι θα ξεπεράσει τη γραμμή, αλλά αν το κάνει, αυτό θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για άλλη μια κίνηση χαμηλότερα.

    Διαβάστε επίσης

    Βουλγαρία: Ειδικός στον τουρισμό προβλέπει 50% περισσότερους ξένους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι

    Bloomberg: Η Αίγυπτος διατήρησε σταθερά τα επιτόκια παρά την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη

    «Γκρεμίστηκαν» οι πωλήσεις των κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ