• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή με ρεκόρ για Nasdaq και Amazon στο ντεμπούτο του Andy Jassy στη θέση του CEO

    Andy Jassy

    Andy Jassy, CEO Amazon


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με την αγορά της Νέας Υόρκης να επιστρέφει από την αργία της Δευτέρας και τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής. Ο Nasdaq κατάφερε να βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι Dow Jones και S&P 500, περιορίζοντας ωστόσο αισθητά τις απώλειές τους στο τέλος της ημέρας.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε στην απόφαση του Πενταγώνου να ακυρώσει την σύμβαση JEDI των 10 δισ. δολαρίων με την Microsoft, έπειτα και από την έντονη διαμαρτυρία που είχε εκφράσει η Amazon. Η, ακυρωμένη πλέον, σύμβαση JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud), δεκαετούς διάρκειας, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου, με στόχο να καταστούν πιο τεχνολογικά ευέλικτες οι υπηρεσίες του. Η σύμβαση ανατέθηκε το 2019 στη Microsoft, όμως η Amazon την αμφισβήτησε, προσφεύγοντας στα δικαστήρια και υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε αντικατόπτριζε την αθέμιτη επιρροή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Η είδηση έφερε εντυπωσιακά κέρδη για την μετοχή της Amazon, η οποία έκλεισε σε νέο ρεκόρ, το πρώτο μετά από 10 μήνες. Η μετοχή έκλεισε στο +4,7%, στα 3.675,74 δολάρια, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο την εποχή την εποχή του Andy Jassy στο τιμόνι του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος διαδέχθηκε την Δευτέρα τον Jeff Bezos στη θέση του CEO της Amazon. Το περασμένο ρεκόρ για την μετοχή της εταιρείας είχε σημειωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου του 2020, με την τιμή της εταιρείας να κλείνει τότε στα 3.531,45 δολάρια.

     Όσο για την μετοχή της Microsoft, παρά τις αρχικές απώλειες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κατάφερε να κλείσει αμετάβλητη, με οριακή άνοδο 0,01 μονάδων (+0,0036%).

    Από εκεί και πέρα η αγορά παρακολούθησε την βουτιά των τιμών του πετρελαίου, αμέσως μετά την επίτευξη ενδοσυνεδριακά νέων υψηλών εξαετίας. Παρά το αδιέξοδο στον OPEC+, η αγορά φοβάται πως τα μέλη του οργανισμού θα προχωρήσουν σε μονομερείς αποφάσεις αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.  Η πτώση προκάλεσε απώλειες για τις πετρελαϊκές μετοχές.

    Μεγάλη χαμένη της ημέρας, πάντως, ήταν η κινεζική DiDi Chuxing Technology, λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο της στον S&P 500. H μετοχή της εταιρείας έκλεισε με απώλειες 19,52%,  καθώς αργά την Παρασκευή έγινε γνωστό πως η Κινεζική Κυβέρνηση απαγόρευσε στους νέους χρήστες να κατεβάζουν την εφαρμογή της εταιρίας όσο  πραγματοποιείται έλεγχος κυβερνοασφάλειας στην εταιρία από τις κινεζικές αρχές.  Μάλιστα, οι κινεζικές αρχές είχαν προειδοποιήσει την εταιρία να αναβάλλει την ένταξή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε την περασμένη Τετάρτη.

    Σε αυτό το κλίμα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 34.577,37 μονάδες, με απώλειες -0,60%, ο S&P 500 στις 4.343,54 μονάδες με πτώση  -0,20% ενώ ο Nasdaq στις 14.663.64 με άνοδο 0,17%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν θετικά (συμπεριλαμβανομένης και της οριακής ανόδου της Microsoft). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Apple (1,47%), Salesforce (0,83%) και American Express (0,63%).Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Chevron (-1,96%), Amgen (-2,03%) και Dow (-2,49%).



    ΣΧΟΛΙΑ