• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες για τα futures μετά την νέα αύξηση κρουσμάτων

    Wall Street


    Πτώση δείχνουν τα futures στην Wall Street, μετά το αρνητικό κλείσιμο των βασικών δεικτών στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου τερματίστηκε ταυτόχρονα το ανοδικό σερί του NASDAQ.

    «Βουτιά» στο -2,72% κατέγραψε ο Dow Jones στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων Τέξας και Αριζόνα, σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας της τάξης του 8% το 2020, «κοκκίνισαν» τους βασικούς δείκτες, με την ανησυχία και τον φόβο για νέο lockdown, επηρέασαν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Τα κρούσματα του κορονοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζονται να αυξάνονται με κατακόρυφο ρυθμό. Εκτός από το Τέξας και την Αριζόνα, η Φλόριντα, η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα ανέφεραν αύξηση ρεκόρ σε νέα κρούσματα την Τετάρτη, ενώ ακόμα επτά Πολιτείες είχαν ρεκόρ υψηλών σε κρούσματα νωρίτερα στην εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα την Τετάρτη, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ πλησίασαν σε επίπεδο ρεκόρ καθώς καταγράφηκαν πάνω από 35.900 κρούσματα σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην αμερικανική επικράτεια να πλησιάζει έτσι τα 2,4 εκατομμύρια.

    Επιπλέον, οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϋ και του Κονέκτικατ ανακοίνωσαν καραντίνα 14 ημερών στους επισκέπτες από κράτη με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, προσθέτοντας ακόμα έναν «βραχνά» στους επενδυτές, που ανέμεναν τον τερματισμό των περιορισμών από την πανδημία.

    Επίσης κακά είναι τα νέα που ήρθαν από το ΔΝΤ, καθώς σε έκθεσή του ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, μέγεθος μειωμένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου, ενώ στις ΗΠΑ θα φτάσει το 8% και στην Ευρωζώνη το 10,2%.

    Επιπλέον σήμερα ανακοινώθηκε ότι 1,5 εκατ. εργαζόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, και όπως αναφέρει το Υπ. Εργασίας για 14η συνεχόμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει ένα εκατομμύριο. Ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχονται στους 19,5 εκατ., μειωμένος σχεδόν 25 εκατομμύρια στις αρχές Μαΐου.

    Παράλληλα, αρνητικό κλίμα δημιούργησε και το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ μελετά την πιθανότητα επιβολής δασμών σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και την Βρετανία σε προϊόντα αξίας 3,1 δισ. δολαρίων.

    Σε αυτό το κλίμα, τα futures του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones χάνουν 221 μονάδες με απώλειες -0,94% καθώς και του Ο S&P 500 που υποχωρούν κατά 21.75 μονάδες στο -0,74%. Τα futures για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq δείχνουν στις 9.980 μονάδες με πτώση -0,30%.



    ΣΧΟΛΙΑ