• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απογοήτευση στα τελευταία λεπτά, επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες

    χρηματιστές στη wall street


    Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης είχαν καταφέρει να κινηθούν ανοδικά, σε μια ημέρα, πάντως, με έντονες διακυμάνσεις.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 30.483,13 μονάδες με απώλειες -0,15%, ο  S&P 500 στις 3.759,85 μονάδες με πτώση -0,13% ενώ ο  Nasdaq στις 11.053,08 μονάδες, κλείνοντας στο -0,15%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  UnitedHealth (1,90%),  Johnson & Johnson (1,58%),  Procter & Gamble (1,50%),  McDonald’s (1,38%) και  Merck (1,26%). Ωστόσο, ο δείκτης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις Dow (-4,71%), Caterpillar (-4,33%) και  Chevron (-4,20%), οι οποίες επηρεασμένες και από την πτώση στην αγορά του πετρελαίου έκλεισαν με απώλειες άνω του 4%, ενώ ακολούθησε η Nike με απώλειες -3,52%.

    Η αγορά παρακολούθησε τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο. Ο επικεφαλής της FED επανέλαβε την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να προχωρήσει δυναμικά τις κινήσεις της για τη μείωση του πληθωρισμού. Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχει μια πιθανότητα οι κινήσεις της FED να οδηγήσουν σε ύφεση, αν και όπως ανέφερε δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

    Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η Fed θα παραμείνει στην πορεία έως ότου δει «απαραίτητα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω». Είπε επίσης ότι η επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία χωρίς ύφεση έχει γίνει «σημαντικά πιο δύσκολη».

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές άκουγαν την Citi να αυξάνει τις πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης κοντά στο 50% , υποδεικνύοντας δεδομένα ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να αποσύρουν τις δαπάνες τους.

    «Η εμπειρία της ιστορίας δείχνει ότι ο αποπληθωρισμός συχνά επιφέρει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%,» αναφέρεται σε σημείωμα της Citigroup.

    Και η Goldman Sachs, σε δική της ανάλυση, ανέφερε πως πιστεύει ότι μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή για την οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι είναι «υψηλότεροι και πιο εμπροσθοβαρείς».

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των μετοχών ενέργειας, μετά και το κάλεσμα του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο να αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο φυσικού αερίου.  Ο κλάδος έκλεισε με απώλειες 4,2%. Οι μετοχές της Marathon Oil και της ConocoPhillips σημείωσαν πτώση 7,2% και 6,3% αντίστοιχα, ενώ η Occidental Petroleum και η Exxon Mobil υποχώρησαν 3,6% και σχεδόν 4%.



    ΣΧΟΛΙΑ