• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αντίδραση με άλμα 2,45% για τον S&P 500, μετά τη χειρότερη εβδομάδα από το 2020 – Ριμπάουντ 600 μονάδων για τον Dow Jones

    χρηματιστές στη wall street


    Με ένα ισχυρό rebound ξεκίνησε η εβδομάδα (μετά και την αργία της Δευτέρας) για τη Wall Street, με την αγορά μετοχών της Νέας Υόρκης να βγαίνει από ένα ακόμα αρνητικό πενθήμερο (το χειρότερο για τον S&P 500 από το 2020) με έντονες διακυμάνσεις που σημαδεύτηκε από την μεγαλύτερη αύξηση βασικών επιτοκίων από τη FED τα τελευταία 28 χρόνια.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 30.530,25 μονάδες με άνοδο 2,15%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.764,79 μονάδες με κέρδη  2,45%, ενώ ο  Nasdaq στις 11.069,30 μονάδες με άνοδο 2,51%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσαν οι UnitedHealth Group (6,51%),  Chevron (4,18%) και  Merck & Co. (4,08%), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 2 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες (Home Depot -0,49% και  Walt Disney -1,04%).

    Η αγορά πάντως παραμένει προβληματισμένη ως προς τις επιπτώσεις πάνω στην οικονομία από την επιθετικής πολιτικής της FED για την μείωση του πληθωρισμού. Προβληματισμός υπάρχει επίσης και από το εάν η σημερινή αντίδραση θα έχει συνέχεια ή αν θα επανέλθουν οι πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο πτωτικό διάστημα που ο S&P 500 αντιδρά με μια προσωρινή άνοδο άνω του 2%.

    Πάντως, η JP Morgan βλέπει καλύτερες μέρες για τις αμερικάνικες αγορές  στο δεύτερο εξάμηνο. «Το sell-off που οδήγησε τις αμερικάνικες μετοχές στη βύθιση την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και ανακοινώσεων από τη Fed για αυξήσεις επιτοκίων, πιθανότατα θα υποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει η JP Morgan σε σημείωμά της. Παράλληλα, η Bank of America Global Research ανέφερε πως  τα σοκ του πληθωρισμού, των επιτοκίων, της ύφεσης και της συντριβής των μετοχών θα δημιουργήσουν τελικά τις συνθήκες για το επόμενο μεγάλο bull market (ανοδική αγορά) και θα δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για τους επενδυτές. Προβλέπει ωστόσο πως η Bear market για τον S&P 500 θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με τον δείκτη να φτάνει κοντά στις 3000 μονάδες, πριν ξεκινήσει μια μεγάλη ανοδική αντίδραση.

    Από την άλλη, ο Έλον Μασκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, υποστήριξε πως «μία ύφεση είναι δεδομένη κάποια στιγμή. Τώρα, για το πόσο κοντά είμαστε, οι πιθανότητές αυξάνονται για το άμεσο μέλλον. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο, αλλά έτσι φαίνεται». Την ίδια ώρα,  ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιούσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ.  «Είμαστε πολύ κοντά», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι λιανικές πωλήσεις, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνονται με απότομο τρόπο, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

    Η ενέργεια ήταν ο κλάδος του S&P 500  με τις καλύτερες επιδόσεις την Τρίτη, με άνοδο άνω του 5,4%, έπειτα από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, μετά από μια καταστροφική εβδομάδα  Οι μετοχές της Diamondback Energy σημείωσαν άνοδο 8,17%, και της Exxon Mobil 6,27%, της Phillips 66 στο +6,06% ενώ οι μετοχές των Schlumberger και της Halliburton έκλεισαν με άνοδο άνω του 5%.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των τεχνολογικών μετοχών. Η Alphabet έκλεισε με άλμα 4,4% ενώ οι  μετοχές της Apple στο +3,28%. Οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και ημιαγωγών σημείωσαν σημαντικά κέρδη με την  Nvidia να κλείνει στο +4,32%% και την AMD στo +2,72%.

    Κατά τα άλλα, η τιμή της μετοχής της Kellogg  έκλεισε στο +1,85% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες .

    Την μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του S&P 500 πέτυχε η Tesla, κλείνοντας στo +9,35%. Ο Ελον Μασκ ξεκαθάρισε πως η Tesla θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της που πληρώνεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά 10% τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τον αριθμό των ωρομίσθιων εργαζομένων. Οι απολύσεις θα επηρεάσουν περίπου το 3,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Tesla, ανέφερε ο Μασκ.  Την ίδια ώρα, δύο πρώην υπάλληλοι της Tesla μήνυσαν την εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ σχετικά με τις «μαζικές απολύσεις». Οι μισθωτοί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων της Tesla, σύμφωνα με τον Μασκ.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στην κατάθεση του προέδρου  της Fed ενώπιον του Κογκρέσου την Τετάρτη και την Πέμπτη.



    ΣΧΟΛΙΑ