• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα με ώθηση από τα αποτελέσματα των τραπεζών

    Wall Street


    Ανοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών, καθώς τα καλύτερα από το αναμενόμενο οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, έδωσαν ώθηση στην αγορά.

    Νωρίτερα την Παρασκευή, δύο ώρες πριν από το άνοιγμα των αγορών, στα futures των βασικών δεικτών αντικατοπτριζόταν η ανησυχία των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις της Fed λόγω των υψηλότερων από την τιμή- στόχο 2% επιπέδων του πληθωρισμού κατά τον Σεπτέμβριο, τόσο σε επίπεδο έτους όσο και σε μηνιαία βάση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερός στο 3,7% σε επίπεδο έτους, ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών περί υποχώρησής του στο 3,6%. Παράλληλα, σε επίπεδο μήνα από το 0,6% που ήταν τον Αύγουστο, υποχώρησε στο 0,4% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αγγίξει το 0,3%. Την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός σε επίπεδο έτους υποχώρησε στο 4,1% -όπως ήταν και η πρόβλεψη- από το 4,3% ενώ σε μηνιαία βάση παρέμεινε σταθερός στο 0,3%.

    Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα της JP Morgan, της Wells Fargo, της Citi,  αλλά και αυτά της Blackrock ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αναφορικά με τα έσοδα και το εισόδημά τους, επαναφέροντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε θετικό έδαφος.

    Ταυτόχρονα, το ράλι στις τιμές του πετρελαίου λόγω της ανησυχίας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έδωσε νέα ώθηση στον κλάδο των εταιρειών Ενέργειας, με το φόβο της ενδεχόμενης έλλειψης να προκαλεί αύξηση στη ζήτηση του αργού.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 33.798,89 μονάδες με ήπια άνοδο 0,50%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι JPMorgan Chase & Co. (3,07%), UnitedHealth Group Inc. (2,02%) και Chevron Corp. (1,35%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι International Business Machines Corp. (-1,26%),  Intel Corp. (-1,32%) και Boeing Co. (-3,57%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.360,07 μονάδες με ήπια άνοδο 0,24%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, με τις μεγαλύτερες απώλειες κινείται ο κλάδος των Υπηρεσιών Πληροφορικής (-2,11%).

    Σε επίπεδο μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Dollar General Corp. (8,65%), Progressive Corp. (7,18%) και Insulet Corp. (4,59%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Veralto Corp. (-4,34%) και Hormel Foods Corp. (-3.15%).

    Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 13.559,11 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,11%.

    Τα «προγνωστικά» για τις επόμενες κινήσεις της Fed

    Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχει το εργαλείο Fed Watch της CME Group, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 90,7%, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά από 5,25%-5,50%, ενώ κατά 9,3% τα επιτόκιά της θα κυμανθούν από 5,50-5,75%.

    Παράλληλα, για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το Fed Watch αναφέρει ότι κατά 68,5% τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,25-5,50%, κατά 29,5% από 5,50-5,75%, ενώ υπάρχει μία μερίδα αναλυτών που αντιστοιχεί στο 2% και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,75-6%.

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC της Fed κατέστη σαφές πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του έτους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη διάρκεια της αυστηρής νομισματικής της πολιτικής. Άλλωστε όπως είναι ευρέως γνωστό, όσο ο πληθωρισμός ξεπερνά την τιμή – στόχο του 2%, η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχιστεί.

    Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που «καίνε» τους επενδυτές

    Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία γίνονται για μία ακόμη φορά το «κόκκινο πανί» των αγορών και της Fed, εφόσον η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, αμετάβλητες ήταν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 210.000 για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν στις 209.000, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή άνοδο στις 210.000.

    Ταυτόχρονα, σε υψηλά επίπεδα παρεμένουν και οι τιμές του δείκτη τιμών παραγωγού με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο έτους από το 2% άγγιξε το 2,2% τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ σε επίπεδο μήνα οι τιμές του δείκτη από το 0,7% υποχώρησαν στο 0,5%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στο 0,3%.

    Τέλος, όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νωρίτερα την Παρασκευή, σημείωσε ελεύθερη πτώση για τον μήνα του Οκτωβρίου, αγγίζοντας το χαμηλότερό της επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, ανατρέποντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Citigroup: Έσοδα καλύτερα του αναμενομένου το γ’ τρίμηνο – Κέρδη άνω του 2% για τη μετοχή

    Πούτιν: Συνέκρινε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ με την πολιορκία του Λένινγκραντ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Η Maersk εγκαθιστά το Starlink του Έλον Μασκ σε 300 πλοία της



    ΣΧΟΛΙΑ