• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδική αντίδραση έφεραν οι ασαφείς δηλώσεις Πάουελ στο Jackson Hole

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναλύουν προσεκτικά την ομιλία του Τζερόμ Παόυελ και τις δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της FED στο Jackson Hole.

    Ο πρόεδρος της FED, αν και τόνισε πως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη αν χρειαστεί για νέες αυξήσεις, επεσήμανε πως «θα προχωρήσει προσεκτικά» στην πολιτική της από εδώ και πέρα, καθώς κάθε κίνηση είτε για περισσότερη σύσφιξη είτε για χαλάρωση πριν την ώρα της θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα. Πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική της FED θα θα παραμείνει αυστηρή για περισσότερο χρόνο.

    Σε αυτό το κλίμα,  ο Dow Jones έκλεισε στις 34.346,9 μονάδες με άνοδο 0,73%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.405,71 μονάδες με κέρδη 0,67% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.590,65 μονάδες με άνοδο 0,94%.

    Η απόδοση των 10ετών ομολόγων κυμάνθηκε κοντά στο 4,2%, ενώ το δολάρια σημείωσε μικρές μεταβολές.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,45%, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,82% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε με κέρδη 2,26%.

    Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο του «έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει». Ανέφερε πάντως ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο, όπως αναμένουν οι επενδυτές.

    «Ο Πάουελ, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό, δεν πρόσφερε στις αγορές τίποτα αποκαλυπτικό σήμερα – κάτι που πιθανότατα ήταν ο στόχος», δήλωσε ο Tom Garretson, ανώτερος στρατηγικός χαρτοφυλακίου στην RBC Wealth Management.

    Στα σχόλια των υπόλοιπων αξιωματούχων, Ο Πρόεδρος της Fed Bank της Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για να επιτρέψει στα αποτελέσματα της σωρευτικής σύσφιξης να λειτουργήσουν.  Η ομόλογός του στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, σημείωσε ότι η μείωση των επιτοκίων θα ήταν «χειρότερο λάθος» από την υπερβολική αύξησή τους. Ο επικεφαλής της Fed Σικάγο Όσταν Γκουλσμπι, ανέφερε πως βλέπει μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας.

    Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέσει το κόστος δανεισμού τόσο υψηλό όσο χρειάζεται και θα το αφήσει εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της.

    Η πορεία των μετοχών στη Wall Street

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 από τις 30 έκλεισαν με απώλειες (Verizon -0,09%, Amgen -0,09%, JPMorgan -0,12%, Travelers -0,12%, Walgreens Boots Alliance -0,24%).

    Τα μεγαλύτερα κέρδη από τις υπόλοιπες 25 μετοχές του δείκτη, οι οποίες έκλεισαν ανοδικά, σημείωσαν οι Boeing (2,81%) και Intel (2,03%). Άνοδο άνω του
    1% σημείωσαν επίσης οι Salesforce (1,93%), Johnson & Johnson (1,43%), Visa (1,29%), Apple (1,26%), IBM (1,25%), Nike (1,24%), Caterpillar (1,21%) και Walt Disney (1,08%).

    Η εντυπωσιακή άνοδος της Boeing, η οποία ήταν μια από τις μεγάλες χαμένες της Πέμπτης, ήρθε μετά την είδηση πως ετοιμάζεται να αρχίσει ξανά τις παραδόσεις αεροσκαφών 747 Max στην Κίνα, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ξανά η Hasbro, με κέρδη 5,7%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Ulta Beauty κλείνοντας στο -3,69%.

    Η μετοχή της NVIDIA κινήθηκε για δεύτερη ημέρα σε «χαμηλά νερά», κλείνοντας στο -2,43%, παρά τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η αγορά είχε ήδη αποτιμήσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις αυτό το ενδεχόμενο. Το μέλλον για την πιο επιτυχημένη μετοχή για το 2023 μέχρι στιγμής, πάντως, αναμένεται λαμπρό, καθώς οι προβλέψεις της εταιρείας για το σύνολο του έτους ξεπερνούν κάθε εκτίμηση της αγοράς, χάρη στην έκρηξη της ζήτησης για τα τσιπ της, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα για εφαρμογές AI.

    Διαβάστε επίσης

    Κριστίν Λαγκάρντ στο Jackson Hole: Η ΕΚΤ θα θέσει τα επιτόκια όσο υψηλά χρειάζεται, για όσο χρειαστεί

    Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

    Απώλειες για τον χρυσό μετά τα σχόλια Πάουελ στο Jackson Hole



    ΣΧΟΛΙΑ