• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ στο Jackson Hole: Η ΕΚΤ θα θέσει τα επιτόκια όσο υψηλά χρειάζεται, για όσο χρειαστεί

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέσει το κόστος δανεισμού τόσο υψηλό όσο χρειάζεται και θα το αφήσει εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole.

    Περιγράφοντας μια «εποχή αβεβαιότητας», η Λαγκάρντ είπε ότι είναι σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μια «άγκυρα» για την οικονομία και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους.

    «Στο τρέχον περιβάλλον, αυτό σημαίνει —για την ΕΚΤ— τον καθορισμό των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας, στο 2%,» είπε η Λαγκάρντ.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, από την αγορά εργασίας έως τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, απειλούν με αστάθεια τον πληθωρισμό, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

    «Το αν όλες αυτές οι αλλαγές θα αποδειχθούν μόνιμες δεν είναι σαφές προς το παρόν, είναι όμως προφανές ότι ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιπτώσεις τους ήταν πιο επίμονες από ό,τι αναμέναμε αρχικά».

    «Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν επί μακρόν», τόνισε.

    Τα σχόλια έρχονται σε μια κομβική στιγμή για την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη.

    Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη αποφασίζουν εάν θα προσθέσουν μια νέα αύξηση στις πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ΕΚΤ κινήσεις των τελευταίων μηνών, την ώρα που τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία μπορεί να υποκύψει στην ύφεση, κάτι που έχει καταφέρει να το αποφύγει μέχρι σήμερα.

    Η Λαγκάρντ δεν πρόσθεσε κάτι νεότερο σε σχέση με τα προηγούμενα σχόλιά της σχετικά με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως είχε αφήσει ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο μιας νέας, 10ης συνεχόμενης αύξησης είτε μιας παύσης των αυξήσεων.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ και οι αξιωματούχοι της Τράπεζας αναμένουν μέχρι τότε μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία για τις τιμές και μια νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων.

    Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική της αύξησης των τιμών του πυρήνα και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

    «Αυτά τα τρία κριτήρια συμβάλλουν στην άμβλυνση της αβεβαιότητας γύρω από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές συνδυάζοντας τις προβλέψεις του προσωπικού μας για τον πληθωρισμό, την τάση που μπορούμε να εξαγάγουμε από τον υποκείμενο πληθωρισμό και την αποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτικής μας για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης», είπε.

    Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάρτιν Καζάκς, ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg TV πως είναι προτιμότερο να κάνουμε λάθος με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, παρά να επιτρέψουν τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

    «Οι κίνδυνοι είναι τώρα πραγματικά και από τις δύο πλευρές – να κάνουμε πολύ λίγα ή να κάνουμε πάρα πολλά, αλλά θα εξακολουθούσα να κάνω λάθος όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Μπορούμε πάντα να κόψουμε. Εάν, ωστόσο, σταματήσαμε πολύ νωρίς, τότε φυσικά αργότερα μπορεί να απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις», ανέφερε.

    Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο,  προέτρεψε για περισσότερο προσεκτικά βήματα καθώς υλοποιούνται καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων – Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προσεκτικά

    Υπ. Οικονομικών: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δεδομένα συναλλαγών των ψηφιακών πλατφορμών

    Σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές σε απολύσεις δοκιμαστική περίοδο και μηδενικές Συμβάσεις Εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ