• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά το άνοιγμα της Δευτέρας στον απόηχο της έγκρισης του πακέτου Μπάιντεν από τη Γερουσία

    Wall Street


    Ανοδικά κινείται στο άνοιγμα της Δευτέρας η Wall Street, στον απόηχο της έγκρισης του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με τις τεχνολογικές μετοχές να συνεχίζουν, πάντως, να είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

    Το Σάββατο η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.  Το κείμενο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην τελική έγκρισή του. Το σχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί έως τις 14 Μαρτίου, λίγο πριν από την προβλεπόμενη αναστολή της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

    Αν και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης της οικονομίας που έχουν περάσει στην ιστορία των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην ανάπτυξη, η αγορά ανησυχεί για την πιθανότητα η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης που αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού.  Κάτι που θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει στην αλλαγή στάσης της πολιτικής μηδενικών  επιτοκίων από τη FED. Μια τέτοια προσδοκία οδηγεί άλλωστε σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, κάτι το οποίο έχει επίπτωση στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες βασίζονται στον φθηνό δανεισμό για την ανάπτυξή τους.

    Το αμερικανικό 10ετες κρατικό ομόλογο, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε σε απόδοση κοντά στο 1,62%, βρίσκεται αυτή την ώρα στο 1,6%, κινείται ξανά προς αυτά τα επίπεδα, με την απόδοσή του αυτή την ώρα να κινείται στο 1,59%

    Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ όσο και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξαν ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αποτελούν ένδειξη προσδοκιών για ισχυρότερη ανάκαμψη και όχι για αυξημένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Σε τηλεδιάσκεψη της Wall Street Journal, o Πάουελ συγκεκριμένα είπε ότι ναι μεν βλέπει μια αύξηση του πληθωρισμού εκτίμησε ωστόσο πως οι πιέσεις δεν θα είναι σε τέτοιο μέγεθος που θα χρειαστεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας και να οδηγηθεί σε αύξηση των επιτοκίων.

    Στα εταιρικά, η General Electric θα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο βιομηχανικός όμιλος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ύψους 30 δισ. δολαρίων για να ενώσει τη μονάδα εκμίσθωσης jet με την AerCap. Η μετοχή της  3,64%.

    Άνοδο 3,26% παρουσιάζει η και η μετοχή της Walt Disney αφού η Καλιφόρνια χαλάρωσε τους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την Disneyland να λειτουργήσει ξανά σε περιορισμένη βάση από τον Απρίλιο.

    Η μετοχή της McAfee αυξήθηκε 14,35% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας cybersecurity ότι θα πουλήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Όμιλο Symphony Technology Group έναντι 4 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Η μετοχή της GameStop επίσης αυξήθηκε 14,87% μετά την ανακοίνωση του Bloomberg ότι η εταιρεία επέλεξε τον Ryan Cohen για να ηγηθεί στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Αυτή την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται στις 31.813,27 μονάδες, με άνοδο 1,01%, ο S&P 500 στις 3.865,80 μονάδες, με κέρδη 0,62% και ο Nasdaq στις 12.945,22 μονάδες, με άνοδο 0,19%.



    ΣΧΟΛΙΑ