• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα σε θετικό κλίμα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα των big tech, αλλά και των στοιχείων για την αγορά εργασίας.

    Ταραχώδης ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για τις αγορές, εξαιτίας της απρόσμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

    Οι αγορές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, αλλά πάντα με ψυχραιμία, ενώ ταυτόχρονα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έκρινε ως αδικαιολόγητη την κίνηση του οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι η υποβάθμιση από ΑΑΑ σε ΑΑ+ οφείλεται στην πολιτική αστάθεια, που προκάλεσε η καθυστέρηση της συμφωνίας για το όριο του ανώτατου χρέους των ΗΠΑ.

    Βέβαια, όπως ανέφερε το mononews σε προηγούμενο σχόλιο αγοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Ωστόσο, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το προηγούμενο τρίμηνο και ειδικότερα της Apple και της Amazon, σε συνάρτηση με την ισχυρή αγορά εργασίας, οδήγησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται με άνοδο μία ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ήπια άνοδος καταγράφεται στον Dow Jones, ο οποίος κινείται στις 35.328,97 μονάδες με κέρδη 0,32%.

    Αντίστοιχα, ο S&P 500 κινείται στις 4.513,50 μονάδες με άνοδο 0,26%.

    Από τους κλάδους του S&P τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο κλάδος του Real Estate (-1,35%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη ο κλάδος της ενέργειας (+0,95%), λόγω των τελευταίων εξελίξεων, που οδήγησαν σε άνοδο άνω του 2% τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου.

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, τον προσεχή Σεπτέμβριο η Ρωσία θα προβεί σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε τη μείωση της παραγωγής για έναν ακόμη μήνα.

    Ο δείκτης Nasdaq κινείται στις 13.999,07 μονάδες με ήπια άνοδο 0,28%.

     

    Apple και Amazon δημοσίευσαν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα

    Καλύτερα από τα αναμενόμενα, ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν χθες η Apple και η Amazon.

    H Amazon ενθουσίασε τις αγορές, καθώς τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων και η εταιρεία προέβλεψε έσοδα πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για το γ’ τρίμηνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να κάνει άλμα 11%, ενώ τα κέρδη της συνεχίζονται και σήμερα σημειώνοντας άνοδο περίπου 12%, με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να φτάνει περίπου τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Αντίθετα, η μετοχή της Apple – η οποία ανακοίνωσε καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου από τις προσδοκίες των αναλυτών, τόσο σε επίπεδο κερδών όσο και πωλήσεων, χάρη στις ισχυρότερες πωλήσεων υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση- αυτή την ώρα καταγράφει απώλειες περίπου 3%, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να πέφτει κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων.

     

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδωσαν ώθηση στις αγορές

    Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αιτήματα αρχικής καταβολής επιδόματος ανεργίας έδειξαν αύξηση κατά 6.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, στο προσαρμοσμένο μέγεθος των 227.000, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που συνέχισαν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 21.000 στα 1,7 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου.

    Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν πως η παραγωγικότητα στο β΄ τρίμηνο κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 3,7% στο β’ τρίμηνο, σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση μόλις κατά 2,2%.

    Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,6%, μετά το άλμα του 3,3% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η ωριαία αποζημίωση των εργαζομένων σημείωσε άλμα 5,5%, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκε 2,7%.

    Παράλληλα, οι αναλυτές ανέμεναν με ενδιαφέρον τη δημοσίευση των στοιχείων του ποσοστού ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

    Στο 3,5% κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα του Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Εργασίας.

    Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παρέμενε σταθερό στο 3,6%, ωστόσο τα νέα δεδομένα ανέτρεψαν ελαφρώς τις προσδοκίες τους.

    Ειδικότερα, οι συνολικές θέσεις εργασίας εκτός των γεωργικών επαγγελμάτων αυξήθηκαν κατά 187.000 τον Ιούλιο με τους αναλυτές να αναμένουν 200.000.

    Η μεγαλύτερη άνοδος στις θέσεις εργασίας σημειώθηκε στην υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική βοήθεια, τις οικονομικές δραστηριότητες και το εμπόριο χονδρικής.

    Το ποσοστό ανεργίας είναι ελαφρώς υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 1969. Ο μέσος ωριαίος μισθός αυξήθηκε κατά 0,4% σε επίπεδο μήνα και κατά 4,4% σε επίπεδο έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3% σε επίπεδο μήνα και 4,2% σε επίπεδο έτους.

    Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό διατηρήθηκε στο 62,6% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

    Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για τον Ιούνιο, μειώνοντας τις νέες θέσεις εργασίας κατά 24.000 στις 185.000, καθώς και τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας του Μαΐου, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται στις 281.000, μειωμένες κατά 25.000 από την προηγούμενη εκτίμηση.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου

    Λέιν (EKT): Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού εντός του 2023

    Fitch: Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ