• Οικονομία

    Λέιν (EKT): Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού εντός του 2023

    • NewsRoom

    Φίλιπ Λέιν, EKT


    O πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει αισθητά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν, ο οποίος παράλληλα σημειώνει ότι τα επιτόκια πλησιάζουν στο ανώτατο σημείο τους.

    Αν και οι πιέσεις στις τιμές δεν θα επηρεάσουν τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι το 2025, η πρόσφατη πτώση των τιμών ενέργειας θα μειώσει σύντομα τα κόστη σε ολόκληρη την οικονομία, ανέφερε σε podcast ο Λέιν.

    «Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά αργότερα φέτος, ωστόσο, η επιστροφή στο στόχο του 2%, ουσιαστικά προβλέπεται λίγο πολύ για το 2025», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Η ταχεία πτώση των τιμών της ενέργειας – είμαστε σίγουροι – θα μειώσει το κόστος σε ολόκληρη την οικονομία», συμπλήρωσε ο Λέιν.

    Είπε ακόμη πως η αποσυμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων και μεταφορών, θα συμβάλει επίσης στην μείωση του πληθωρισμού μελλοντικά.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, «οι αυξήσεις των μισθών σε συνδυασμό με τους στόχους τον επιχειρήσεων για ενίσχυση των κερδών τους, ωθούν τον υποκείμενο πληθωρισμό».

    Διαβάστε επίσης:

    Fitch: Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Στο 3,5% το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

    Στα χέρια του κράτους ο έλεγχος των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ



    ΣΧΟΛΙΑ