• Οικονομία

    Fitch: Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Μέχρι και τα γεράκια της ΕΚΤ έχουν ρίξει τους τόνους, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναφέρει η κεντρική τράπεζα έχει ξεμείνει από δικαιολογίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

    Ο οίκος υπενθυμίζει ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο και εκτιμάει ότι ο δείκτης θα πέσει στο 4% μέχρι το τέλος του έτους.

    Ως ένα βαθμό αυτό οφείλεται στις τιμές της ενέργειας με τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται στο 5,5% να αναμένεται να μειωθεί κι αυτός.

    Η Fitch παρατηρεί ότι η κορύφωση του πληθωρισμού ανήκει πλέον στο παρελθόν και πώς η τάση είναι πτωτική, σχεδόν σε όλες τις κύριες κατηγορίες εκτός από την ενέργεια, όπου εκεί εντοπίζονται ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

    Στον κλάδο που εντοπίζεται πιο επίμονος ο πληθωρισμός είναι αυτός των υπηρεσιών, που έφτασε σε νέο υψηλό 5,6% τον Ιούλιο.

    Γιατί θα πέσει ο πληθωρισμός σύμφωνα με τη Fitch

    «Η δυναμική στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα κίνησης και οικιακή ενέργεια), η οποία αντιπροσωπεύει το 10% του καταναλωτικού καλαθιού ήταν αρνητική», παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης και το ίδιο υποστηρίζει και για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες θα υποστούν επιπλέον πιέσεις από την πτώση των τιμών σε εμπορεύματα.

    Μάλιστα, αναφέρει ότι παρά τις πρόσφατες κρίσεις οι τιμές στα τρόφιμα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία έως και το 2024.

    Η ανάκαμψη από τα προβλήματα λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας και το χαμηλότερο κόστος εισαγωγών θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά, προσθέτει η Fitch και υποστηρίζει ότι θα υπάρχει μία περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στις τιμές βιομηχανικές αγαθών εκτός ενέργειας. Άλλωστε, αναφέρει ότι και η διάθεση των εταιρειών δεν είναι προς αύξηση των τιμών.

    Όσο για τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, αυτός αντανακλά, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης την αύξηση των μισθών, το ενεργειακό κόστος και την εξισορρόπηση της ζήτησης. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια δυναμική προς τα κάτω, με τον πληθωρισμό να είναι για τον Ιούλιο στο 5.5% έναντι του 6,6% τον Μάιο.

    Η Fitch, λοιπόν, αναμένει νέα πτώση του δομικού πληθωρισμού και τον Αύγουστο, γεγονός που δεν ασκεί καμία πίεση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όπως υποστηρίζει.

    Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει ότι ακόμα και κάποια γεράκια της ΕΚΤ έχουν υποστηρίξει την παύση στην αύξηση των επιτοκίων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το τελικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης να υπερβεί την πρόβλεψη της Fitch που τοποθετείται στο 4,5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο 3,5% το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

    DBRS: Οι λόγοι που δεν έχουμε δώσει ακόμη στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

    Στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ οι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου – Σήμερα τα αποκαλυπτήρια με ονόματα και διευθύνσεις για όσους χρωστούν και δεν ρυθμίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ