• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα σε αρνητικό έδαφος – Τι έδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Πτωτική πορεία ακολουθούν στη δεύτερη συνεδρίαση του έτους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν συνεχεία με τις ανακοινώσεις των νέων μακροοικονομικών δεδομένων.

    Την υποχώρηση προμήνυαν νωρίτερα και τα futures των βασικών δεικτών δεικτών, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Νοέμβριο στα 8,790 εκατομμύρια από τα 8,852 εκατ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ανατρέποντας τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα μειωθούν μόνο κατά 2.000. Παράλληλα, στον μεταποιητικό τομέα σημειώθηκε υποχώρηση στις τιμές από το 49,9 στο 45,2, ανατρέποντας το 47,5 της πρόβλεψης. Ο μεταποιητικός δείκτης από το 46,7 εκτινάχθηκε στο 47,4, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα φτάσει το 47,1, ενώ οι παραγγελίες υποχώρησαν στο 47,1 από το 48,3, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα φτάσουν το 49,1. Συνεπώς, τα νέα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα μαρτυρούν ότι συνεχίζεται η ύφεση.

    Επιπλέον, το χρέος των ΗΠΑ για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τις 29 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μιας και το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε.

    Την ίδια ώρα, το βλέμμα των επενδυτών συνεχίζει να παραμένει στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της Fed, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα αποτελέσει ορόσημο για τις αγορές, προσδοκώντας ότι θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών θα εξετάσουν κάθε ενδεχόμενο με βάση τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, εφόσον η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι ο μόνιμος στόχος τους.

    Πώς κινούνται οι δείκτες

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 37.531,83 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,49%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Verizon Communications Inc. (1,59%), Merck & Co. Inc. (1,19%) και UnitedHealth Group Inc. (0,72%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Goldman Sachs Group Inc. (-2,15%), Caterpillar Inc. (-2,57%) και Walgreens Boots Alliance Inc. (-2,98%).

    Παράλληλα, ο S&P 500 κινείται στις 4.717,17 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,54%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Northrop Grumman Corp. (2,60%), Eli Lilly & Co. (2,44%) και Marathon Petroleum Corp. (2,18%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Waters Corp. (-6,83%), Enphase Energy Inc. (-5,37%) και Albemarle Corp. (-5,14%).

    Από τους κλάδους του δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο κλάδος των υπηρεσιών Επικοινωνίας και ΙΤ (-2,20%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο κλάδος της Ενέργειας (+1,19%).

    Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq κινείται στις 14.664,32 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,69%.

    Διαβάστε επίσης:

    Δοκιμές αυτοκινήτων στον Παρνασσό!

    ΟΔΔΗΧ: Στο 3,84% το επιτόκιο στην έκδοση των 3μηνων εντόκων γραμματίων

    Στην Άγκυρα το Σάββατο ο Άντονι Μπλίνκεν



    ΣΧΟΛΙΑ