• Οικονομία

    Ρεκόρ «χτύπησε» το χρέος των ΗΠΑ – Πάνω από $34 τρισ.

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Ξεπέρασε τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, καθώς το Κογκρέσο προετοιμάζεται για τον “αγώνα” σχετικά με τη χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους, ο οποίος ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες.

    Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι το «συνολικό δημόσιο χρέος» ανήλθε στα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 29 Δεκεμβρίου, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα -η διαφορά μεταξύ των δαπανών της κυβέρνησης και αυτών που λαμβάνει σε φόρους- αυξήθηκε.

    Το ποσό χαρακτηρίστηκε ως ρεκόρ από την Maya MacGuineas, πρόεδρο της Επιτροπής για τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό η οποία έκανε λόγο για ένα πραγματικά καταθλιπτικό “επίτευγμα”.

    “Αν και το επίπεδο του χρέους μας είναι επικίνδυνο τόσο για την οικονομία μας όσο και για την εθνική μας ασφάλεια, οι ΗΠΑ απλά δεν μπορούν να σταματήσουν να δανείζονται”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    “Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του δανεισμού μας, αυξάνοντας τους φόρους, μειώνοντας τις δαπάνες ή δημιουργώντας μια δημοσιονομική προμήθεια, ιδανικά κάνοντας όλα τα παραπάνω”, σημείωσε η MacGuineas.

    Διαμάχη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών

    Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο εθνικό χρέος έχει γίνει βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, επιδεινώνοντας τις αντιπαραθέσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

    Οι εργασίες του Κογκρέσου ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και το νομοθετικό σώμα έχει να αντιμετωπίσει τις προθεσμίες της 19ης Ιανουαρίου και της 2ας Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση των κυβερνητικών δαπανών έως τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών για μείωση των μη αναγκαίων δαπανών το 2024 κάτω από τα όρια που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο.

    Οι βουλευτές ελπίζουν ακόμη να περάσουν την έκτακτη ενίσχυση της Ουκρανίας και του Ισραήλ.

    Η αποτυχία να εγκριθούν τα 12 νομοσχέδια δαπανών για το δημοσιονομικό έτος 2024, θα μπορούσε να oδηγήσει τις κρατικές υπηρεσίες σε «shutdown».

    Αλλά η επίτευξη ενός συμβιβασμού ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη με τις εκλογές του Νοεμβρίου στον ορίζοντα.

    Τόκοι 2 δισ. την ημέρα

    Το CNN εκτιμά ότι τα αυξανόμενα βάρη του δημόσιου χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν γίνει αιτία ανησυχίας λόγω της πρόσφατης ταχείας αύξησης των επιτοκίων, η οποία έχει κάνει πολύ πιο δαπανηρή την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους.

    Σύμφωνα με το Ίδρυμα Peter G. Peterson, μια αμερικανική δικομματική ομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, μόνο για πληρωμές τόκων χρέους, όταν μόλις πριν από 3 χρόνια ήταν περίπου τα μισά χρήματα.

    «Το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Αμερικής έχει σημασία διότι απειλεί το οικονομικό μας μέλλον», τονίζει το Ίδρυμα.

    Υποστηρίζει επίσης ότι εντός 10 ετών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει περισσότερα χρήματα για πληρωμές τόκων από το συνολικό παραδοσιακό ποσό για έρευνα και ανάπτυξη, υποδομές και εκπαίδευση.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέο πλήγμα από το Υπουργείο Υποδομών – Κόπηκε από τον διαγωνισμό για τα πράσινα λεωφορεία

    Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμο 610.000 ευρώ στην ΑΓΗΝΩΡ με τα κλιματιστικά Mitsubishi για αθέμιτη κερδοφορία

    Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Β. Σόιμπλε: Σε ένα υπόγειο μου πρότεινε το Grexit



    ΣΧΟΛΙΑ