• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα σε αρνητικό έδαφος – Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια της Fed αναμένει ο Πάουελ


    Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα, Τετάρτη, οι βασικοί δείκτες της Wall Street μόλις μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς.

    Οι απώλειες στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες συνεχίζονται για μία ακόμη ημέρα, καθώς ο  επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ δημοσιοποίησε το κείμενο της ομίλιας, που θα δώσει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Τι ανέφερε ο Πάουελ πριν την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    Ο Πάουελ αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Οι επενδυτές όπως αποδεικνύεται, τρέφουν φρούδες ελπίδες  αναφορικά με  το τέλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η τράπεζα από τον Μάρτιο του 2022, καθώς κατέστη ξεκάθαρο ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της για να επιτεθεί στον μαινόμενο κίνδυνο του πληθωρισμού.

    Ήδη, στη συνέντευξη τύπου μετά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 13-14 Ιουνίου 2023, ο επικεφαλής της Fed είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα προχωρά σε προσωρινή παύση της αύξησης των επιτοκίων της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της FOMC, η τράπεζα ενδεχομένως να προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της μέσα στο 2023.

    Την Τρίτη, η αγορά αντέδρασε με προβληματισμό μετά τη δημοσίευση των στοιχείων από την αγορά ακινήτων για τον μήνα Μάιο, η οποία έδειξε μεγαλύτερη ανάπτυξης από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πράγμα που ενδέχεται να πυροδοτήσει μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό, ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, η τράπεζα θα λάβει σοβαρά υπόψην της την πορεία της οικονομίας με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία.

    Παράλληλα, η πορεία της Κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, δημιούργησε νέες ανησυχίες στους επενδυτές. Αιτία της ανησυχίας αποτέλεσε το γεγονός ότι η Κίνα προχώρησε σήμερα σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της. Πρόκειται για τις πρώτες μειώσεις αυτού του είδους μέσα σε δέκα μήνες, με τις αρχές να επιδιώκουν μέσω αυτής της κίνησης την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, παραδεχωμενοι εμμέσως πως η πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά ικανοποιητική.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Οι βασικοί δείκτες της Wall Street συνεχίζουν να κινούνται αυτή την ώρα σε αρνητικό έδαφος.

    Ο Dow Jones κυμαίνεται στις 33.974,54 μονάδες με ήπιες απώλειες -0.23%. Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι UnitedHealth Group Inc. (1,31%), Caterpillar Inc. (1,10%) και Chevron Corp. (0,84%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι International Business Machines Corp. (-1,87%), Salesforce Inc. (-3,07%) και Intel Corp. (-3,63%).

    O S&P 500 κυμαίνεται στις 4.364,26 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,56%, με τον ενεργειακό κλάδο να σημειώνει ισχυρές απώλειες 2,29% και τον κλάδο του real estate να -1,11%. Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Dollar Tree Inc. (3,67%), Generac Holdings Inc. (3,38%) και APA Corp. (3,19%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Tesla (-2,61%), Paycom Software Inc.(-2,45%) και Skyworks Solutions Inc. (-2,26%).

    Ο Nasdaq κυμαίνεται στις 13.510,72 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,15%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Τρεις άδειες για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

    Intel: Η Bain Capital αγοράζει το 20% του μεριδίου της στην IMS Nanofabrication

    Κριστίν Λαγκάρντ: Ανθεκτικός ο διεθνής ρόλος του € και το 2022

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ