• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα με μεικτά πρόσημα – Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες μία ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street, με την αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων της Fed για τη νομισματική της πολιτική να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος .

    Χθες το βράδυ, τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκλεισαν με νέα άνοδο, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα,  οι προβλέψεις των αναλυτών για την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε στο 4% για τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι 4,9% τον Απρίλιο.

    Οι αγορές αναμένουν ευρέως από τη Fed , να μη προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της σήμερα, διατηρώντας τα σταθερά μεταξύ 5 – 5,25%. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δέκα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της, από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής της, το 2022.

    Πάντως, οι επενδυτές αναμένεται πως θα εστιάσουν κυρίως στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, για οποιαδήποτε ένδειξη καθοδήγησης σχετικά με τις προθέσεις της Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

    Όπως είναι γνωστό και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της FOMC της Fed, μένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας, με απώτερο σκοπό την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των αναλυτών, τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δώσουν μία διεισδυτική ματιά στους αναλυτές και στους επενδυτές για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

    Υπενθυμίζεται, ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι η σημαντική καθώς οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα ανακοινώσουν και τις προβλέψεις τους για το μέλλον της οικονομίας. Επιπλέον, η Fed στην προηγούμενη συνεδρίασή της είχε υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι ανάλογη με την πορεία της οικονομίας, με τα μακροοικονομικά στοιχεία να παίζουν κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις της.

    Η Wall Street είδε την Τετάρτη τις τιμές παραγωγού για τον μήνα Μάιο να υποχώρούν περισσότερο από το αναμενόμενο σε επίπεδο μήνα, στο -0,3%,  ενώ η ετήσια άνοδος ήταν η μικρότερη σε σχεδόν 2,5 χρόνια, στο 1,1% από 2,3% τον Απρίλιο, ενισχύοντας περαιτέρω την αισιοδοξία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

    Πώς κινούνται οι αγορές

    Ο Dow Jones μία ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street βρίσκεται στις 34.073,74 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,40%. Οι απώλειες του δείκτη οφείλονται στην πτωτική πορεία της μετοχής της UnitedHealth Group Inc. (-7,31%). Η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι για το α’ τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 15% στα 91,9 δισ. δολάρια και τα κέρδη της κατά 16% στα 8,1 δισ., οδηγήθειται σήμερα σε απώλειες. Δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε ότι η εταιρεία προειδοποίησε ότι το ιατρικό κόστος αυξήθηκε κατά το β΄τρίμηνο, λόγω του ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι υποβάλλονται σε μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Nike Inc. Cl B (3,57%), Intel Corp. (1,62%) και Verizon Communications Inc. (1,11%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Boeing Co.(-0,79%), Honeywell International Inc. (-1,06%) και UnitedHealth Group Inc.

    Αντίθετα, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,28% στις 4.381,07 μονάδες και ο Nasdaq ήπια άνοδο 0,38% στις 13.624,40 μονάδες.

    Από τις μετοχές του S&P 500, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στις Stryker Corp. (5,47%) και Universal Health Services Inc. Cl B (5,04%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στις Humana Inc. (-13,36%) και Centene Corp.(-7,83%).

    Όσον αφορά τον τεχνολογικό κλάδο συνεχίζει να κινείται ανοδικά και σήμερα. Η μετοχή της Nvidia σημειώνει για μία συνεχόμενη συνεδρίαση ισχυρή άνοδο (1,99%). Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Nvidia έκλεισε με άνοδο 3,90%, στα 410,22 δολάρια, ολοκληρώνοντας για πρώτη φορά μια συνεδρίαση με την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.

    Ήπια άνοδο 0,56% καταγράφει και η Tesla. Παράλληλα, η Bunge σημειώνει άνοδο 1,38%, ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αγόρασε την Vitera έναντι 18 δισ. δολαρίων.

    Επιπλέον, με ισχυρή άνοδο 2,01% κινείται και η Netflix, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλακ άουτ σε χρηματιστήριο της Ελβετίας-Τρεις ώρες χωρίς συναλλαγές

    Τράπεζες: Ραγδαία αύξηση της χρήσης ψηφιακών πορτοφολιών δείχνει νέα μελέτη

    Χρηματιστήριο: Νέο μέρισμα από Jumbo, στροφή στα small caps, κόπωση στις τράπεζες

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ