• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αμετάβλητος ο Dow Jones, πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για S&P 500

    χρηματιστές στη wall street


    Την πτωτική τους πορεία συνέχισαν οι μετοχές της Wall Street την Τετάρτη, με τον S&P 500 να σημειώνει την πέμπτη διαδοχή ημέρα απωλειών, στο χειρότερο του σερί από τον Οκτώβριο.

    Ο Dow Jones έκλεισε πρακτικά αμετάβλητος στις 33.5977,92 (οριακή άνοδο κατά 1,5 μονάδα). Ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.933,92 μονάδες με απώλειες 0,19% ενώ ο
    Nasdaq στις 10.958,55 με πτώση 0,51%. Οι δείκτες κινήθηκαν νευρικά, με αρκετές αλλαγές προσήμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον S&P 500 να κινείται σε ένα εύρος μεταξύ του +0,41% και του -0,47%.

    Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία υποχώρησε έως το 3,402% μέσα στην ημέρα.

    Η αγορά συνεχίζει να ανησυχεί για τα ισχυρά στοιχεία που καταγράφει η αμερικανική οικονομία, δίνοντας περιθώρια στη FED να συνεχίσει δυναμικά για μεγάλο ακόμα διάστημα τον κύκλο σύσφιξης που έχει ξεκινήσει.

    Την επόμενη εβδομάδα, η FED αναμένεται πως θα πραγματοποιήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ενώ η κίνηση θα σηματοδοτούσε ένα βήμα προς τα κάτω από τις τέσσερις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ που θα ακολουθήσουν τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC. Στην αγορά υπάρχει ανησυχία σχετικά με το εάν η Fed μπορεί να σχεδιάσει μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση»  της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει με επιτυχία τον πληθωρισμό.

    Οι ανησυχίες για μια ύφεση το 2023 έχουν τρομάξει ορισμένους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες. Σε συνδυασμό με την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, με την απόδοση του 2ετούς να παραμένει πάνω από το 4%, οι αγορές αναμένουν ύφεση το επόμενο έτος, έγραψε ο Azhar Iqbal της Wells Fargo σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τετάρτη. «Σε γενικές γραμμές, οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια ύφεση στον ορίζοντα», είπε ο Iqbal.

    Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα για ενδείξεις σχετικά με το τι να περιμένουν από τη Fed, με τα στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να ανακοινώνονται την Πέμπτη.

    Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Νοεμβρίου και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα για τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

    Οι μετοχές βρίσκονται σε ρυθμό για εβδομαδιαίες απώλειες, με τον Dow να υποχωρεί 2,42%. Ο S&P και ο Nasdaq υποχωρούν κατά 3,38% και 4,39%, αντίστοιχα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν την Τετάρτη οι 3M (1,42%), Merck (1,06%) και Amgen (0,87%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Salesforce (-2,09%), Apple (-1,38%) και Boeing (-1,08%).



    ΣΧΟΛΙΑ