• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα για Dow Jones και S&P 500 με το βλέμμα στις ανακοινώσεις των τεχνολογικών κολοσσών

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Το θετικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να επεκτείνει η Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνει με άλμα άνω του 1%.

    Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή ενός νέου μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα κέρδη που θα ανακοινώσουν οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple, η Alphabet, η Amazon και η Microsoft.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.499,62 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,34%, ο S&P 500 στις 3.797,34 μονάδες με άνοδο 1,19% και ο Nasdaq στις 10.952,61 μονάδες  με κέρδη 0,86%.

    Η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου παρέμεινα σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 4.24%. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά να κινείται πάνω από το 4,3%, στο υψηλότερο σημείο από το 2008, προτού ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις μελλοντικές κινήσεις της FED ανατρέψει την κατάσταση.  Η απόδοση του 2ετούς τίτλου κινήθηκε στο επίπεδο του 4,5%.

    Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα, η Wall Streetπαρακολουθεί επίσης μια σειρά από νέα στοιχεία γύρω από  τον πληθωρισμό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση των επιτοκίων της, στις 27 Οκτωβρίου. Την ανακοίνωση της ΕΚΤ θα ακολουθήσει στις 2 Νοεμβρίου μια αντίστοιχη κίνηση από την FED, η οποία, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αναμένεται να είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

    Πάντως, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal, αρκετοί αξιωματούχοι σκέφτονται οι επόμενες κινήσεις να είναι με πιο ήπιες αυξήσεις, καθώς στο επίκεντρο των αποφάσεων θα έρθουν τα στοιχεία για την οικονομία του 2023.

    Η αγορά άλλωστε είδε σήμερα  τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global, τα οποία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες) υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 49,5 τον Σεπτέμβριο.  «Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ συγκέντρωσε σημαντική ορμή τον Οκτώβριο, ενώ η εμπιστοσύνη στις προοπτικές επίσης επιδεινώθηκε ραγδαία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Chris Williamson.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη στήριξη στον Dow Jones έδωσαν οι Amgen με άνοδο 3,72%, η Coca-Cola με άνοδο 2,97% και η Home Depot με κέρδη 2,93%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη μόλις τρείς έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος: Η Chevron έκλεισε στο -0,05%, η Walt Disney στο -0,27%, ενώ η Nike στο -0,53%.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των HCA Healthcare με κέρδη 7,02%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Las Vegas Sands (-10,31%).

    Το μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, είχε μετατοπιστεί τη Δευτέρα στη συμπεριφορά των εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας, μετά και την βουτιά του Hang Seng κατά 6,4%. Η πτώση ήρθε μετά τις διαδικασίες στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το Σαββατοκύριακο, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση της παρουσίας του προέδρου Σι στην ηγεσία της χώρας.  Οι αγορές αντέδρασαν στην παρουσίαση από τον Σι του προγράμματός του για τα επόμενα χρόνια.

    Το iShares China Large-Cap ETF (γνωστό και ως FXI), το οποίο φιλοξενεί μια σειρά από δημοφιλή κινεζικά ονόματα τεχνολογίας που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, της Baidu και της JD.com , σημείωσε απώλειες 9,99%, ενώ μόνο η μετοχή της Alibaba υποχώρησε κατά 12,51%.

    Πτώση 1,49% σημείωσε  και η Tesla, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειώσει τις τιμές της στην Κίνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος μετά την εκλογή Σούνακ ως νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

    Μικρές απώλειες σημείωσε το πετρέλαιο

    Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο χρυσός με το βλέμμα στην Fed



    ΣΧΟΛΙΑ