• Σχόλιο Αγοράς

    Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο χρυσός με το βλέμμα στην Fed

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Σχεδόν αμετάβλητος έμεινε ο χρυσός την Δευτέρα καταγράφοντας μικρές απώλειες, με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται στις  προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Fed, αλλά και την σταθερή πορεία του δολαρίου, όπως και την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσε απώλειες κατά 2,20 δολάρια ή 0,1% για να διαμορφωθεί στα 1.654,10 δολάρια ανά ουγγιά.

    Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό (σε δολάριο)  πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, παρά μια μικρή υποχώρηση, συνεχίζουν σταθερά κυμαίνονταν κοντά στο πρόσφατο υψηλό τους, πάνω από το όριο του 4%.

    Πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 12 σεντς, ή σχεδόν 0,7%, για να διαμορφωθούν στα 19,189 δολάρια η ουγγιά, προσθέτοντας στο κέρδος 5,5% της περασμένης εβδομάδας.
    • Το παλλάδιο Δεκεμβρίου έχασε 37,70 δολάρια ή 1,9%, φθάνοντας στα 1.967,80 δολάρια ανά ουγγιά,
    • Η πλατίνα του Ιανουαρίου υποχώρησε 7,30 δολάρια ή 0,8%, στα 926,60 δολάρια ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν 4 σεντς, ή 1,3%, στα 3,4305 δολάρια ανά λίβρα

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed τον Νοέμβριο, αλλά τώρα μειώνουν τα στοιχήματα για παρόμοια αύξηση τον Δεκέμβριο μετά από αναφορές σε δημοσίευμα της WSJ την Παρασκευή ότι οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα συζητήσουν το μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια υποχώρηση στις  50 μ.β. από την μεθεπόμενη συνεδρίαση της FOMC.

    Έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, η πιο πρόσφατη απόδειξη της χαλάρωσης της οικονομίας ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

    «Ο χρυσός θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά σε περίπτωση σημαντικής ύφεσης στις ΗΠΑ και να πέσει στα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά σε ένα ακραίο σενάριο της Fed», ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα της.

    Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, καθώς αυτά αυξάνουν το κόστος της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

    «Στα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας, βλέπουμε τους μεγαλύτερους αρνητικούς κινδύνους στο παλλάδιο, το οποίο παραμένει αυξημένο παρά την έλλειψη φυσικής στεγανότητας και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ζήτησης από την υποκατάσταση της πλατίνας», περαιτέρω η Goldman Sachs.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος μετά την εκλογή Σούνακ ως νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

    Wall Street: Με κέρδη άνω του 1% κινείται ο Dow Jones – Βουτιά για τις κινεζικές εισηγμένες (upd)

    Χρηματιστήριο: Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΜΟΗ και τράπεζες οδήγησαν τον δείκτη σε υψηλά διμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ