• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρές απώλειες σημείωσε το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Με μικρές απώλειες έκλεισε το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου WTI  την Δευτέρα. Ο λόγος ήταν η αποδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ η οποία αμβλύνει τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του πετρελαίου τύπου WTI, σημείωσε πτώση 47 σεντ ή 0,6% για να διαμορφωθεί στα 84,58 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 0,20% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 91,21 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Αν και υψηλότερες από τον Αύγουστο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας κατά 9,79 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ήταν 2% χαμηλότερες, καθώς ανεξάρτητα διυλιστήρια περιόρισαν τη διακίνηση εν μέσω χαμηλών περιθωρίων και ανεπαρκούς ζήτησης.

    «Η πρόσφατη ανάκαμψη των εισαγωγών πετρελαίου υποχώρησε τον Σεπτέμβριο», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ, προσθέτοντας ότι τα ανεξάρτητα διυλιστήρια απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν αυξημένες ποσοστώσεις καθώς τα συνεχιζόμενα lockdown που σχετίζονται με τον COVID επιβάρυνε τη ζήτηση.

    Η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική  «Zero COVID» της Κίνας και η κρίση ιδιοκτησίας υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα, παρόλο που η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες.

    Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποιο έδαφος μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, με κατασκευαστές και εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε μηνιαία έρευνα διευθυντών αγορών να αναφέρουν και οι δύο χαμηλότερη ζήτηση πελατών.

    Θετικό σήμα

    Η S&P Global δήλωσε ότι ο flash U.S. Composite PMI Output Index, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, έπεσε στο 47,3 αυτόν τον μήνα από τελική ένδειξη 49,5 τον Σεπτέμβριο. Αυτή η αποδυνάμωση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού λειτούργησαν και μπορεί να την πείσει να επιβραδύνει τις πολιτικές αύξησης των επιτοκίων, ένα θετικό μήνυμα για τη ζήτηση καυσίμων, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής του ομίλου Price Futures.

    «Η έλλειψη στον αριθμό PMI είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία μπορεί να επιβραδύνει λίγο, κάτι που αποδεικνύεται ανοδικό», είπε ο Flynn. Το Brent σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πώληση των εναπομεινάντων 15 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, μέρος της απελευθέρωσης ρεκόρ 180 εκατομμυρίων βαρελιών που ξεκίνησε τον Μάιο.

    Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι στόχος του θα είναι να αναπληρώσει τα αποθέματα όταν το αμερικανικό αργό είναι περίπου 70 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η Goldman Sachs είπε ότι η απελευθέρωση των μετοχών είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές. «Μια τέτοια κυκλοφορία είναι πιθανό να έχει μέτρια μόνο επιρροή (<5$/βαρέλι) στις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα.

    Διαβάστε επίσης

    Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο χρυσός με το βλέμμα στην Fed

    Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος μετά την εκλογή Σούνακ ως νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

    Wall Street: Με κέρδη άνω του 1% κινείται ο Dow Jones – Βουτιά για τις κινεζικές εισηγμένες (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ