• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 2,6% για τον Nasdaq με πρωταγωνίστριες Alphabet και Netflix

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με την αγορά να βρίσκει στηρίγματα στις εταιρικές ανακοινώσεις, η Wall Street επέστρεψε σε θετικό έδαφος, με τον Nasdaq να διαγράφει τις απώλειες της εβδομάδας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.375,49 μονάδες με άνοδο 1%, ο S&P 500 στις 3.972,61  μονάδες με κέρδη 1,89%, ενώ ο Nasdaq στις 11.140,43 μονάδες με άλμα 2,66%.

    Με τη σημερινή του άνοδο ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με συνολική άνοδο 0,6%. Αντίθετα, ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 2,7% και ο S&P 500 με πτώση 0,7%.

    Το σημερινό άλμα του Nasdaq στηρίχθηκε κυρίως στην ώθηση που έδωσαν οι ανακοινώσεις της Netflix και της Alphabet.

    Ειδικότερα, η Netflix είδε τα κέρδη της στο δ΄τρίμηνο να είναι αρκετά χαμηλότερα του αναμενομένου ενώ τα έσοδα ακριβώς στα επίπεδα των προβλέψεων, ωστόσο ο αριθμός των συνδρομητών στην πλατφόρμα της αυξήθηκε πέρα των προβλέψεων. Ειδικότερα ο καθαρός αριθμός των συνδρομητών σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκε κατά 7,66 εκατομμύρια χρήστες, έναντι προβλέψεων για 4,57 εκατομμύρια.  Η αύξηση συνδρομητών σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 4%.. Η εταιρεία ανακοίνωσε πάντως κέρδη ανά μετοχή στα 12 σεντς έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων για 45 σεντς, σύμφωνα με την Refinitiv. Η μετοχή της Netflix έκλεισε με άνοδο 8,46%.

    Άλμα 5,34% σημείωσε όμως και η μετοχή της Alphabet, η οποία ανακοίνωσε πως καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, το 6% του εργατικού δυναμικού της. Όπως δήλωσε ο  Σουντάρ Πιχάι, οι περικοπές θέσεων εργασίας επηρεάζουν ομάδες σε όλη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και ορισμένων εταιρικών λειτουργιών, καθώς και ορισμένες ομάδες μηχανικών και προϊόντων. Οι απολύσεις είναι παγκόσμιες και θα έχουν άμεση ισχύ για το προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα.

    Περικοπές προσωπικού, και συγκεκριμένα 1000 ατόμων από το μεγαλύτερο εργοστάσιό της στην Κολωνία, εξετάζει και η Ford, η μετοχή της οποίας έκλεισε στο +1,81%, ενώ άλμα 20,28% σημείωσε η μετοχή της Wayfair, καθώς και αυτή ανακοίνωσε πως προχωρά σε απολύσεις 1.750 υπαλλήλων, του 10% του εργατικού της δυναμικού.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (4,41%) – παίρνοντας ώθηση και από την άνοδο της ανταγωνίστριας Netflix – Microsoft (3,57%), Salesforce (3,31%) και American Express (3,25%), ενώ μόλις 4 από τις 30 μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

    Τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε η Goldman Sachs κλείνοντας στο -2,52%, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ και του συνόλου των μετοχών του S&P 500.  Η πτώση της μετοχής της τράπεζας ήρθε μετά από δημοσίευμα της η Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η Federal Reserve ερευνά τις καταναλωτικές δραστηριότητες της τράπεζας για να προσδιορίσει εάν είχε εφαρμόσει τις κατάλληλες διασφαλίσεις καθώς ενίσχυε τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες. Hπια ήταν η πτώση για τις Verizon (-0,12%), Boeing (-0,15%) και Johnson & Johnson (-0,50%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισε το άλμα 16,56% της SVB Financial Group, χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το σύνολο του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κέρδη για χρυσό και πετρέλαιο στο κλείσιμο της εβδομάδας

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες για την εβδομάδα – Στο +0,37% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ