• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 10% της Tesla έστειλε τον Nasdaq πάνω από τις 13.900 μονάδες

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τη μετοχή της Tesla να κάνει άλμα 10%, στέλνοντας τον τεχνολογικό Nasdaq πάνω από τις 13.900 μονάδες.

    Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε τρόπον τινά να θεωρηθεί προδιαγεγγραμμένη, καθώς όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Morgan Stanley o υπερ-υπολογιστής Dojo της Tesla μπορεί να προσθέσει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια στην χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, με τη μετοχή να σημειώνει άνοδo έως και 6,1% ήδη από τις προσυνεδριακές συναλλαγές.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 34.663,72 μονάδες με ήπια άνοδο 0,25%. Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι 3M Co. (1,57%), Intel Corp. (1,53%) και  Verizon Communications Inc. (1,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Nike Inc. (-0,90%), Chevron Corp. (-2,06%) και Walgreens Boots Alliance Inc. (-2,55%).

    O S&P 500 έκλεισε στις 4.487,46 μονάδες με ήπια άνοδο 0,67%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, η μεγαλύτερη άνοδος συναντάται στο κλάδο της Ενέργειας (0,97%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο του Real Estate (-0,63%).

    Σε επίπεδο μετοχών, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Tesla Inc. (10,09%), CVS Health Corp. (4,43%) και Qualcomm Inc. (3,90%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι RTX Corp. (-7,88%). J.M. Smucker Co. (-6,98%) και Newell Brands Inc. (-6,04%).

    Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 13.917,89 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,14%.

    Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

    Την ίδια ώρα, η αγορά πλέον θεωρεί ότι στην επερχόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed θα αποφασίσουν να παγώσουν ξανά τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, όλο και περισσότερη πιθανή φαίνεται πλέον μια νέα αύξηση τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από τη δημοσίευση των προοπτικών για την οικονομία, η οποία θα συνοδεύσει την ανακοίνωση της Fed στη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC.

    Πρόκειται λοιπόν, για μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το έτος, με τους αξιωματούχους να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε επίπεδο μήνα αλλά και σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

    Οπότε, το ενδιαφέρον των επενδυτώναυτή την εβδομάδα θα στραφεί και στα νέα στοιχεία για την τιμή του δείκτη τιμών καταναλωτή, την τιμή του δείκτη τιμών παραγωγού, τις λιανικές πωλήσεις και φυσικά στα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η αγορά εργασίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παραμένει ισχυρή, ενώ η Κεντρική Τράπεζα θα πολεμήσει μέχρι τέλους ούτως ώστε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%.

    Τα highlights των αγορών

    Εκτός από τη μετοχή της Tesla, η οποία όπως προαναφέραμε έδωσε σημαντική ώθηση στον τεχνολογικό Nasdaq, με ισχυρή άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές των Disney (+1,15%) και Charter (+3,18%), μετά από τις αναφορές περί συμφωνίας για την επαναφορά των καναλιών, όπως ESPN και ABC, στους συνδρομητές της καλωδιακής. Παράλληλα, με ισχυρή άνοδο έκλεισε και η μετοχή της Warner Bros. Discovery (+2,30%).

    Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia έκλεισε με απώλειες -0,86%.

     

    Διαβάστε επίσης:
    ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς τους πλημμυροπαθείς για προστασία από τροφική δηλητηρίαση

    Μπορεί ο λαϊκισμός να γίνει τέχνη; Έκθεση στη PhotoΒiennale Θεσσαλονίκης

    Βρετανία: Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας Wilko θα κλείσουν μέχρι τον Οκτώβριο – Απολύονται 9.100 εργαζόμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ