• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά στη Wall Street, πτώση 530 μονάδων για τον Dow Jones – Σε πετρέλαιο, αγορά εργασίας και Μέση Ανατολή τα βλέμματα

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με βαριές απώλειες. κοντά στα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς το άλμα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές του πετρελαίου επαναφέρει τις ανησυχίες γύρω από την πορεία του πληθωρισμού και προκαλεί προβληματισμό στην αγορά για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων από τη FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.596,98 μονάδες με βουτιά  530 μονάδων ή -1,35%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.147,21 μονάδες με πτώση -1,23% ενώ ο Nasdaq στις 16.049,08 μονάδες με απώλειες -1,40%.

    Λίγο νωρίτερα, το WTI έκλεινε με άνοδο 1,4% στα 86,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έφτασε τα 90,65 δολάρια το βαρέλι, με νέα άνοδο 1,5%, ενισχύοντας τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό, ο οποίος στις αρχές του 2024 παραμένει πολύ υψηλότερος από αυτό που θα ήθελαν οι επενδυτές.

    Η αγορά αναμένει επίσης με ανησυχία την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαρτίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολης Neel Kashkari αναρωτήθηκε εάν η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να μειώσει καθόλου τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερός. Την ίδια ώρα, άλλοι αξιωματούχοι της FED επαναλάμβαναν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να σιγουρευτεί πως ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει υψηλός, κινείται προς τον στόχο του 2%.

    Την ίδια ώρα, άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως η αγορά παραμένει ακριβή, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται με premium 33% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην αγορά γύρω από ένα πιθανό χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ, με τις πιθανότητες να συμβεί την Παρασκευή να είναι αρκετά πιθανές, ως αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση κατά της πρεσβείας της Τεχεράνης στη Δαμασκό. Η Παρασκευή είναι η τελευταία του φετινού Ραμαζανιού, και στο Ιράν είναι γνωστή ως «Ημέρα του Αλ- Κοντς», κατά την οποία τιμάται ο παλαιστινιακός λαός και συνήθως περιλαμβάνει διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ.

    Χαρακτηριστικό της τροπής που πήρε η συνεδρίαση της Πέμπτης είναι πως μόλις 2 από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με σχεδόν οριακή άνοδο Chevron (0,14%) και Walmart (0,12%). Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσαν οι Salesforce (-3,48%), 3M (-2,84%), American Express (-2,80%) και Amgen (-2,31%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Νέα ισχυρή άνοδος για το WTI, πέρασε πάνω από τα 90 δολάρια το Brent

    Πτώση για τον χρυσό μετά τα νέα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ

    Χάρκερ (FED Φιλαδέλφειας): Ο Πληθωρισμός παραμένει πολυ υψηλός



    ΣΧΟΛΙΑ