• Οικονομία

    Χάρκερ (FED Φιλαδέλφειας): Ο Πληθωρισμός παραμένει πολυ υψηλός

    • NewsRoom

    O αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χάρκερ


    Ο πρόεδρος της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, παρόλο που η οικονομία είναι ανθεκτική και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή.

    Ο Χάρκερ είναι ανάμεσα σε μισή και πλέον ντουζίνα αξιωματούχους της Fed που πρόκειται να μιλήσουν την Πέμπτη σε εποπτευόμενες συζητήσεις ή ομιλίες. Άλλοι περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Fed της Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν και τον Νιλ Κασκάρι της Μινεάπολης.

    Το κύμα σχολίων από αξιωματούχους ακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Jerome Powell μόλις μια ημέρα νωρίτερα. Ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed έχει χρόνο να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα προτού μειώσει τα επιτόκια, σηματοδοτώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να περιμένουν σαφέστερες ενδείξεις χαμηλότερου πληθωρισμού για να δράσουν.

    Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ανάκαμψη των βασικών μετρητών τιμών στις αρχές του 2024 είναι ένα χτύπημα στον δρόμο προς τον στόχο του πληθωρισμού 2% της κεντρικής τράπεζας ή ένα σημάδι ότι η πρόοδος έχει σταματήσει.

    Στις προβλέψεις που κυκλοφόρησαν μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι έκαναν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος — αλλά μόνο περιορισμένα. Εννέα από τους 19 αξιωματούχους αναμένουν δύο ή λιγότερες μειώσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Υποψήφιοι ευρωβουλευτές ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος και η γιατρός Νουρτζάν Σούλογλου

    Ξενοδοχείο Coco-Μat Athens BC: Το υπ. Τουρισμού προχώρησε στη σφράγιση τμήματός του

    Γεωργακόπουλος (Intrum): Ο θεσμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης βρίσκεται σε κομβικό σημείο



    ΣΧΟΛΙΑ