• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά 5,6% για το WTI μετά την συμφωνία στον ΔΟΕ για αποδέσμευση επιπλέον 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι τιμές των ενεργών συμβολαίων πετρελαίου, μετά την συμφωνία των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για αποδέσμευση μέρους από τα αποθέματα πετρελαίου τους, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

    Ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, ανέφερε πως τα μέλη του Οργανισμού (πέρα από τις ΗΠΑ) συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν επιπλέον 60 εκατ. βαρέλια, τα οποία θα προστεθούν στα 60 εκατ. βαρέλια που θα συνεισφέρουν οι ΗΠΑ.  Συνολικά 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου θα αποδεσμευθούν από τα στρατηγικά αποθέματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στις τιμές που επέφερε η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.

    Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματά τους για τους επόμενους έξι μήνες. Ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά σε 180 εκατ. βαρέλια.

    Παράλληλα, η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, με δήλωσή της τάχθηκε κατά της πλήρης απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, τονίζοντας πως μια τέτοια περίπτωση θα προκαλούσε εκτόξευση των τιμών, οδηγώντας σε πρόβλημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στους συμμάχους της.

    Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου  West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε κατά 5,6% στα 96,23 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου.

    To Brent Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 101,07 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης:

    Μακρόν: Οι δολοφονίες στην Μπούτσα πολύ πιθανόν να πρόκειται για «εγκλήματα πολέμου»

    Τζάνετ Γέλεν: Η πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε στην εκτόξευση των τιμών

    ΔΟΕ: Συμφωνία για αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου – Κάτω από τα 100 δολάρια ξανά το WTI



    ΣΧΟΛΙΑ