• Σχόλιο Αγοράς

    Βαρύ sell-off στη Wall Street προκάλεσε ο Πάουελ – Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow Jones, στο -3,9% ο Nasdaq

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole δεν ήταν σίγουρα αυτή που ευελπιστούσε η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με βαρύτατες απώλειες καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν πως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά τους.

    Ο επικεφαλής της FED, σε μια σχετικά σύντομη και άκρως περιεκτική ομιλία, επιβεβαίωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει ακάθεκτη τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, προκειμένου να τιθασευτεί ο υψηλός πληθωρισμός. Ο Πάουελ προειδοποίησε μάλιστα πως η FED δεν θα διστάσει ούτε μπροστά στον «πόνο» που θα προκληθεί από τις κινήσεις της στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς όπως επισήμανε, τα βάσανα θα είναι μεγαλύτερα αν ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπιστεί.

    Ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πως η FED δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μια χαλάρωση με βάση προσωρινά στοιχεία δύο ή τριών μηνών που ενδέχεται να δείξουν κάποια κορύφωση ή ακόμα και υποχώρηση του πληθωρισμού. Αντίθετα, τόνισε πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο ακόμα.

    Μάλιστα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από αντίστοιχες στιγμές στην αμερικανική ιστορία, μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν από μια πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής.

    Ο επικεφαλής της Fed δεν έδωσε νέες ενδείξεις για το εάν η κεντρική τράπεζα κλίνει προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, αλλά είπε ότι η απόφαση θα «εξαρτηθεί από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές». Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελπίδες η FED να προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους της αύξησης των επιτοκίων της το επόμενο διάστημα.

    Οι παρατηρήσεις του Πάουελ έφθασαν τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι προσωπικές καταναλωτικώς δαπάνες, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο. O σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, κάτω από την αύξηση 4,8% του Ιουνίου.

    Σε αυτό το κλίμα, 0 Dow Jones προσγειώθηκε στις 32.283,40 μονάδες με απώλειες 1.008,38 μονάδων ή -3,03%, ο  S&P 500 έκλεισε στις  4.057,66  μονάδες με πτώση 3,37%, ενώ ο  Nasdaq κατρακύλησε στις 12.141,71 μονάδες, με απώλειες 497,56 μονάδων ή -3.94%.

    Αυτή ήταν η χειρότερη ημέρα του Dow Jones από τις 18 Μαΐου και η χειρότερη ημέρα του S&P 500 από τις 13 Ιουνίου. Η Παρασκευή σηματοδότησε επίσης τη χειρότερη επίδοση του Nasdaq από τις 16 Ιουνίου.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 4,22%, ο S&P 500 με πτώση 4,04% και ο Nasdaq με υποχώρηση 4,44%.

    Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε περίπου 3,39%, οριακά χαμηλότερα από το πολυετές υψηλό που είχε καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε κοντά στο 3%.

    Πάντως, πάρα την υποχώρηση της Παρασκευής, ο S&P 500 εξακολουθεί να είναι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών.

    Μετοχές

    Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με βαριές απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η 3M κλείνοντας στο -9.65%. Ακολούθησαν οι Salesforce (-4,97%), Intel (-4,39%) και Nike (-4,35%), με πτώση άνω του 4%, ενώ βουτιά άνω του 3% πραγματοποίησαν οι American Express, Walmart, JPMorgan Chase, Visa, Caterpillar, Honeywell International, Apple, Home Depot και Microsoft.

    Από τις μετοχές του S&P 500 μόλις 5 κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, με τη σημαντικότερη άνοδο να καταγράφει ο τίτλος της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών Electronic Arts (3,57%) μετά από ένα μη επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς της από την Amazon. Ακολούθησε η μετοχή της Molina Healthcare με άνοδο 3,38%, ενώ στο +1,59% έκλεισε η μετοχή της Take-Two Interactive Software.

    Ισχυρό ήταν το πλήγμα για τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, με την NVIDIA να κλείνει στο -9,23%, την δεύτερη χειρότερη επίδοση για μετοχή του S&P 500 μετά τη βουτιά της 3M. Η Marvell Technology υποχώρησε κατά 8,9% αφού η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών  εξέδωσε μια «χλιαρή» πρόβλεψη πωλήσεων για το τρίτο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Κέρδη 2,9% κατέγραψε την εβδομάδα το WTI

    Χρηματιστήριο: Με άλμα 4,19% της Quest κράτησε τις 890 μονάδες – Εβδομαδιαίες απώλειες 1,48% για τις τράπεζες

    Τζερόμ Πάουελ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια παρά τον «πόνο» που θα προκαλέσει στην οικονομία των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ