• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Κέρδη 2,9% κατέγραψε την εβδομάδα το WTI

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα ανάκαμψης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του «μαύρου χρυσού».

    Η αγορά του πετρελαίου παραμένει πάντως ασταθής. Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Μια πιθανή συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου στην Δύση, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία.

    Ωστόσο, μια πιθανή συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση από τον OPEC+, με την Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα για πιθανές μειώσεις της παραγωγής.

    Παράλληλα, η αγορά ανέμενε με ενδιαφέρον την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole, ο οποίος αύξησε ακόμα περισσότερο την πιθανότητα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων καθώς η κεντρική τράπεζα κινείται προς μείωση του πληθωρισμού. Μάλιστα ο Πάουελ προειδοποίησε για επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Η αγορά φοβάται πως μια πιθανή ύφεση θα οδηγούσε σε μείωση της ζήτησης για το πετρέλαιο, οδηγώντας έτσι και τις χώρες παραγωγούς σε νέες μειώσεις της παραγωγής.

    Σε αυτό το κλίμα το WTI  Οκτωβρίου έκλεισε με άνοδο 54 cents, ή +0,6%, για να διαμορφωθεί στα 93,06 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πιο ενεργό συμβόλαιο έκλεισε την εβδομάδα με συνολική άνοδο 2,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ