• Σχόλιο Αγοράς

    Τα κέρδη που βγήκαν στο 6μηνο τροφοδοτούν το Χρηματιστήριο στο… 9μηνο

    Wall Street


    Με 72 εκατ. ευρώ τζίρο λόγω window dressing (ωραιοποίηση αποτιμήσεων) λόγω κλεισίματος 9μήνου και με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 42% από την αρχή του χρόνου, η αγορά εισέρχεται στο τελευταίο 3μηνο του 2019 περιμένοντας τον καταλύτη εκείνο που θα την οδηγήσει στις 900 μονάδες.

    Παρά τα ισχυρά κέρδη από την αρχή της χρονιάς, από τον Σεπτέμβριο (σχεδόν αμετάβλητος) και μετά οι επενδυτές κατέβασαν ταχύτητα. Κι αυτό, σύμφωνα με την άποψη κάποιων χρηματιστών, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολύ γρήγορα, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, βγήκαν τα κέρδη μιας ολόκληρης χρονιάς.

    Ο γενικός δείκτης κινείται στη συνηθισμένη διαδρομή μεταξύ των 850-870 μονάδων, χωρίς να κάνει το «κάτι παραπάνω», όπως θα ήταν μία κίνηση στις 900 μονάδες. Με τόσο χαμηλό τζίρο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος υπερτονίζεται. Οι ξένοι αναμένουν ουσιαστικούς καταλύτες, όπως είναι μία πετυχημένη αποκρατικοποίηση.

    Η πώληση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, 35%, προβληματίζει ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση. Η τιμή, το discount, από τη στιγμή που δεν δεσμεύεται το κράτος για την «χρυσή μετοχή», το νομοθετικό πλαίσιο, ως προς τις παραχωρήσεις, αποτελούν μείζονα ζητήματα για τους ξένους, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Το Ελληνικό. Την Παρασκευή που ανοίγουν οι προσφορές για το καζίνο θα φανεί και το πόσο γρήγορα θα έρθουν οι εξελίξεις αλλά και οι… μπουλντόζες. Πριν από αυτό όμως, εκκρεμεί η αύξηση κεφαλαίου της Lamda, με την μετοχή να υποχωρεί την Δευτέρα, στα 7,65 ευρώ.

    Την Δευτέρα, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 860 μονάδων και από τα χαμηλά των 862 μονάδων, η αγορά έκλεισε στις 868,42 μονάδες και απώλειες 0,22%.

    Στο κόκκινο η ΔΕΗ που έρχεται από αντίδραση μέχρι 3,25 ευρώ και υποχωρεί στα 3,14 ευρώ με 542 χιλιάδες τεμάχια. Πάνω από 2% οι απώλειες για την Ελλάκτωρ, στο 1,83 με 440 χιλιάδες τεμάχια.

    Η ΕΤΕ γύρισε απώλειες άνω του 2% και έκλεισε στα 2,79 ευρώ, το αυτό και για την Eurobank, που έκλεισε στα 0,88, αλλά και για την Πειραιώς που μάζεψε απώλειες κοντά στο 2% για να κλείσει με κέρδη 0,98%, στα 3,08 ευρώ. Οριακές απώλειες για τα ΕΛΠΕ, στα 8,36 ευρώ, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασε και η Μότορ Όιλ παρά τις αρχικές απώλειες στα 20,98 ευρώ , επανήλθε στα 21,42 ευρώ.

    Μάχη χαρακωμάτων στα 9, 75 για τον Μυτιληναίο που θεμελιώνει τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Βοιωτία.

    Τα καλά αποτελέσματα 6μήνου τροφοδοτούν ακόμα το ενδιαφέρον για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή στα 6,66 ευρώ, ενώ περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη της Aegean, στα 8,10 ευρώ με περισσότερα από 40 χιλιάδες τεμάχια. Μηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη της Ρεβόιλ κι εκεί που έκανε πράξεις στο 1,08 ευρώ, έκλεισε αμετάβλητη στα 0,96 ευρώ.

    Φόρθνετ, Μουζάκης, λόγω εκκίνησης του έργου στον Κηφισό, ενισχύθηκαν κοντά στο 11% η πρώτη και πάνω από 8% η δεύτερη.

    Νέα μεγάλη βουτιά πάνω από 16% για την Ιντραλότ, που υπάρχουν προβλήματα με την λοταρία της στην Ουάσινγκτον, 10,8% για την Τεχνική Ολυμπιακή, λόγω Πόρτο Καρράς, και άνω του 5% οι απώλειες για την Ιντρακόμ και άνω ου 6% για την Ιντρακάτ.

    Τέλος, 53 μετοχές έκλεισαν με πτώση και 41 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ