Ξεπέρασε τα 5 δολάρια το γαλόνι η τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στις προμήθειες, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις σε σημαντικούς τομείς της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022, η μέση τιμή λιανικής έφτασε τα 5,044 δολάρια το γαλόνι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την American Automobile Association, καταγράφοντας απότομη άνοδο με την έναρξη της σύγκρουσης.

1

Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, οι τιμές έχουν υπερβεί εδώ και καιρό το όριο των 5 δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος έχει ουσιαστικά διακόψει τις ροές καυσίμων, αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιπασμάτων από τον Περσικό Κόλπο, καθώς τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν πρακτικά κλειστά για τη ναυσιπλοΐα.

Ωστόσο, το ντίζελ αποτελεί βασικό ενεργειακό πυλώνα για τις μεταφορές, τη γεωργία και τις κατασκευές στις ΗΠΑ, με οποιαδήποτε άνοδο στις τιμές λιανικής να μετακυλίεται άμεσα στο σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του έχουν αυξηθεί ταχύτερα σε σχέση με τα περισσότερα άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, καθώς τα διυλιστήρια του Περσικού Κόλπου αποτελούν βασικούς προμηθευτές του καυσίμου.

Εκτοξεύτηκαν και οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση, έχουν επίσης ξεπεράσει τα 5 δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μια παρατεταμένη άνοδος στις τιμές των καυσίμων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητά του ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών αργότερα μέσα στο έτος.

Διαβάστε επίσης: 

Αμυντικές μετοχές: Τέλος το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι traders αμφισβητούν τα κέρδη της βιομηχανίας

Warner Bros: «Χρυσό πακέτο» άνω των 667 εκατ. δολ. για τον CEO David Zaslav, μετά την πώληση στην Paramount

Deal-έκπληξη: Καναδός δισεκατομμυριούχος αποκτά το 26,9% του The Economist