• Σχόλιο Αγοράς

    Τα χαρτιά της περιφέρειας που δίνουν κέρδη – Αντίδραση στο ταμπλό του Χρηματιστήριου

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Από τους «μικρούς» βγαίνει η τάση στο Χρηματιστήριο και την Τετάρτη (φάνηκε ξεκάθαρα χθες, όπως έγραψε το mononews.gr), μία μέρα μετά την επιτυχημένη έκδοση του επταετούς ομολόγου, με επιτόκιο, το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία έχει να δει από το… 2011, 1,9% για 2,5 δις. ευρώ, αλλάζοντας τους όρους δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών στο άμεσο μέλλον.

    Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την αγορά, ότι η χθεσινή έκδοση συνοδεύτηκε και από την αναβάθμιση της Moody’s για τις τράπεζες.

    Όμως, η αντίδραση στο ταμπλό δεν είναι αναμενόμενη ούτε και σήμερα.

    Ο γενικός δείκτης κινείται στην περιοχή των 860 μονάδων με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, αλλά οι επενδυτές παρακολουθούν μεμονωμένα χαρτιά. Χαρτιά, που καλύπτουν όλο το φάσμα του ταμπλό.

    Χαρακτηριστικά, ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στον Αγ. Νικόλαο και το χαρτί κινείται σε νέα υψηλά έτους, στα 11,11 ευρώ και όπως φαίνεται συνεχίζει, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 85 χιλιάδες τεμάχια στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

    Μεγάλη είναι η επένδυση στη Θράκη και της ΓΕΚ/Τέρνα, με την μετοχή να ανακάμπτει την Τετάρτη, με κέρδη πάνω από 2%.

    Από το… σκοτάδι φαίνεται ότι βγαίνει και η ΔΕΗ, μετά τις φήμες για πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Πλην όμως, η αδυναμία είναι εμφανής, με τη μετοχή να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κίνηση πάνω από τα 2,10 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, σήμερα είναι η τελευταία μέρα της δημόσιας πρότασης του Τιτάνα και η μετοχή υποχωρεί σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στα 18,14 ευρώ , ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα, στα 17,62.

    Αύριο αναμένονται λεπτομέρειας ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος της παράλληλης διαπραγμάτευσης σε ξένο χρηματιστήριο.

    Δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση πάνω από 2% στη μετοχή της Lamda Development, μετά την απόφαση του ΣτΕ για το ξεμπλοκάρισμα των έργων που προβλέπονται στην επένδυση του Ελληνικού.

    Από εκεί και πέρα, εγχώριοι παίκτες, αλλά και ξένοι (ναι είναι αλήθεια!..) εντοπίζουν μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων. Η Τεχνική Ολυμπιακή και τα σενάρια περί εξαγοράς του Πόρτο Καρράς από μεγάλο εγχώριο ξενοδοχειακό όμιλο, συντηρεί το ενδιαφέρον.

    Η είσοδος αμερικανικού fund στην Κυριακούλης, ενώ ο βασικός μέτοχος κ. Στ. Κυριακούλης έφερνε ένα καινούριο σκάφος από την Ισπανία στο Φάληρο (…), δείχνει ότι κάτι τρέχει στην αγορά και πως οι ξένοι δεν κοιτάζουν μόνο τις τράπεζες.

    Άλλες πληροφορίες θέλουν ότι ο κ. Θ. Κρίντας στην Profile βρίσκεται σε επαφές με ξένους θεσμικούς για την πώληση πακέτου μετοχών.

    Κίνηση επίσης, βγαίνει στην Moda Bagno του κ. Ν. Βαρβέρη, ενώ το «κύμα» πηγαίνει και την Λανακάμ, που αποδεικνύεται εξπέρ (σ.σ. η διοίκησή της) στην αξιοποίηση των ακινήτων της, η αξία των οποίων είναι αισθητά μεγαλύτερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 6,2 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ