Τράπεζες

Moody’s: Θετικό πρόσημο για το outlook των ελληνικών τραπεζών

  • NewsRoom


Προς αναβάθμιση οδεύουν οι ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, αφού ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δίνει θετικό outlook στα τρία ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου των τριών τραπεζών αναβαθμίζεται σε Β1 από Β2, ενώ όλες οι άλλες αξιολογήσεις των τραπεζών παραμένουν ως έχουν.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν αύξηση κερδοφορίας.

Στην ανάλυση που συνοδεύει το outlook για τις ελληνικές τράπεζες, που αναθεωρείται από σταθερό σε θετικό, συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, της κερδοφορίας και της χρηματοδότησης την περίοδο 2019-2020.

Στο σημείωμα της Moody’s αναφέρεται, επίσης, ότι οι τράπεζες ευνοούνται από τις πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε επιτάχυνση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κάτι που θα διευκολύνει την υλοποίηση του στρατηγικού τους σχεδιασμού και θα βελτιώσει τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις.

Όπως αναφέρει επιπλέον ο οίκος αξιολόγησης, η προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί στο 2%.

Με βάση και τους στόχους των τραπεζών, τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 34 δισ. ευρώ (ή 21,2% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων) ως τα τέλη του 2021.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, μετά και τις πρόσφατες εκλογές, η Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξει πλήρης άρση των capital controls, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών προς τις τράπεζες.

To θετικό outlook, άλλωστε, αντανακλά την προσδοκία του οίκου για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τράπεζες, με αύξηση των καταθέσεων και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.