• Οικονομία

    Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο: Στο 1,9% «κλείδωσε» η απόδοση (upd)

    • Δημήτρης Κόκκορης
    κέρματα του ευρώ


    Στο 1,9% «κλείδωσε» η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου με το οποίο η χώρα βγήκε σήμερα στις αγορές.

    Η ζήτηση ήταν εξαιρετικά μεγάλη και λίγο πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών είχε φτάσει στα 12,5 δισ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμολόγηση της σημερινής έκδοσης γίνεται σε επίπεδα που είναι 45,7% πιο κάτω σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη 7ετή ομολογιακή έκδοση η οποία είχε γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

    Το «πράσινο φως» για τη νέα έξοδο στις αγορές δόθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 10:20 σήμερα το πρωί.

    Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

    Στην παρούσα φάση η χώρα εκμεταλλεύεται το «παράθυρο» ευκαιρίας που άνοιξε στις αγορές η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονότα που αύξησαν κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

    Κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται ήδη με τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Με τη σημερινή έκδοση η χώρα καλύπτει τους στόχους για ολόκληρη την φετινή χρονιά, που προέβλεπαν την άντληση συνολικών κεφαλαίων 7 δισ. ευρώ από τις αγορές.

    Εξ αυτών τα 5 δισ. ευρώ έχουν καλυφθεί από το 5ετές ομόλογο που βρήκε στις 29 Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς έχοντας απόδοση 3,60% αλλά και με το  10ετή κρατικό τίτλο που βγήκε στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9%.

    Καθοριστικό στοιχείο για τη σημερινή έκδοση είναι όχι μόνο το επιτόκιο δανεισμού αλλά και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα λάβουν το νέο 7ετές ομόλογο. Να καλυφθεί δηλαδή κατά το δυνατόν περισσότερο από θεσμικά χαρτοφυλάκια μακράς πνοής αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα κερδοσκοπικά hedge funds.

    Σε κάθε περίπτωση η σημερινή έξοδος στις αγορές «εγκαινιάζει» τη… νέα εποχή για τη χώρα όπως αυτή σηματοδοτείται από την πολιτική της νέας κυβέρνησης που έχει ως πρώτιστο μέλημα την πολύπλευρη ανάταξη της χώρας.

    Η  αμέσως προηγούμενη φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 7ετές ομόλογο ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 2018 όταν και «σήκωσε» 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ