• Σχόλιο Αγοράς

    Συνεχίζεται η καταρακύλα στο πετρέλαιο – Πτώση -3% για το WTI, στα 77 δολάρια το Brent

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Νέες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου την Τετάρτη, με τo WTI να υποχωρεί κατά 3% μετά την έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ για τα αποθέματα στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

    Η αμερικανική Υπηρεσία ανέφερε την Τετάρτη ότι οι εγχώριες προμήθειες αργού πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

    Ειδικότερα, τα αποθέματα από τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 6,2 εκατ.  βαρέλια υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για άνοδο 2,2 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι προσδοκιών για αύξηση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

    Η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων αντιστάθμισε την άντληση 5,2 εκατομμυρίων βαρελιών σε αποθέματα αργού. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε αναφέρει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 6,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

    Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε τις πιο σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της κατά του COVID από την έναρξη της πανδημίας, ενώ το ρωσικό RIA επικαλέστηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας σχετικά με τις ανησυχίες της Μόσχας για τη συσσώρευση πετρελαιοφόρων στα στενά του Βοσπόρου.

    Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, ανέφερε επίσης το Πεκίνο.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2,24 δολάρια ή -3%, διαμορφώνοντας στα 72,01 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο συμβόλαιο του πρώτου μήνα από τις 21 Δεκεμβρίου 2021.

    Με απώλειες 2,8% συνέχισε και το Brent, το οποίο διαμορφώθηκε στα  77,17 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Δεκεμβρίου του 2021.

    Το αμερικανικό πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 4,6% στα 2,7805 δολάρια το γαλόνι, ενώ η βενζίνη  Ιανουαρίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 2,0772 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 3,4%.

    Το φυσικό αέριο Ιανουαρίου στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 4,6% σπάζοντας το αρνητικό σερί πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε στα 5,723 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ