• Σχόλιο Αγοράς

    Σε χαμηλό οκτώ μηνών το πετρέλαιο WTI – Έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια

    • NewsRoom


    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών βρέθηκε η τιμή του WTI την Παρασκευή. Αυτό συνέβη γιατί το δολάριο έφτασε στο ισχυρότερο επίπεδο του, αλλά και από τους φόβους για ύφεση που φέρνουν ως αποτέλεσμα η άνοδο των επιτοκίων στην Fed.

    Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI έπεσε κατά 4,75 δολάρια ή 5,7% για να καθοριστεί στα 78,74 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη, το Brent στο συμβόλαιο εκπλήρωσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 4,29 δολάρια ή 4,74% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 86,17 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Για την εβδομάδα, ο WTI σημείωσε πτώση περίπου 7% και το Brent περίπου 6%, την τέταρτη συνεχή εβδομάδα πτώσης για τους δείκτες αναφοράς, την πρώτη φορά που συνέβη αυτό από τον Δεκέμβριο. Αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμά τους με δικές τους αυξήσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης.

    Οι παγκόσμιες μετοχές έφτασαν σε χαμηλό δύο ετών την Παρασκευή, ενώ ο δείκτης του δολαρίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ασκώντας καθοδική πίεση στο πετρέλαιο. Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των φόρων και η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, ωθώντας τις πωλήσεις σε άλλα νομίσματα.

    Η Ρωσία ξεκίνησε δημοψηφίσματα την Παρασκευή με στόχο την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας, τις οποίες το Κίεβο χαρακτήρισε παράνομη απάτη που όπως είπε περιλαμβάνει απειλές προς τους κατοίκους εάν δεν ψηφίσουν. Από την πλευρά της προσφοράς, οι προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 έχουν σταματήσει καθώς η Τεχεράνη επιμένει στο κλείσιμο των ερευνών του Οργανισμού Πυρηνικών του ΟΗΕ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μειώνοντας τις προσδοκίες για αναζωπύρωση των εξαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου.

    Διαβάστε επίσης

    «Γκρεμίστηκε» ο χρυσός λόγω Fed – Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2020

    Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές – Απώλειες 2,34% για τον Eurostoxx

    Χάος στην Wall Street – Έχασε τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones, γκρεμίζονται οι μετοχές τεχνολογίας και ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ