• ΑΓΟΡΕΣ

    «Γκρεμίστηκε» ο χρυσός λόγω Fed – Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2020

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Μεγάλη πτώση σημείωσε ο χρυσός, την Παρασκευή, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. Η πτώση του χρυσού οφείλεται σε έναν συνδυασμό αιτιών, τόσο λόγω της συνεχούς ανόδου του δολαρίου, όσο και από την τρίτη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 25,50 δολαρίων ή 1,5% για να διαμορφωθεί η τιμή στα 1.655,60 δολάρια ανά ουγγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο εκτινάχθηκε 0,9% σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών έναντι των άλλων νομισμάτων, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν υψηλό 11 ετών.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας, αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και ενίσχυσαν επίσης τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση

    Ενώ ο χρυσός θεωρείται μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, η αύξηση των επιτοκίων αμβλύνει την ελκυστικότητά του καθώς δεν αποφέρει τόκο.

    Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ

    Παράλληλα, το ευρώ κατρακύλησε σε χαμηλό 20ετίας έναντι του ισχυρού δολαρίου την Παρασκευή, ενώ τη χειρότερη επίδοσή σε 37 χρόνια απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα σημείωσε και η στερλίνα. Ειδικότερα το ευρώ υποχώρησε 0,9% στα 0,9755 δολάρια, αφού νωρίτερα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2002 στα 0,9726 δολάρια και η στερλίνα υποχώρησε 1,95% έναντι του δολαρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές – Απώλειες 2,34% για τον Eurostoxx

    Χάος στην Wall Street – Έχασε τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones, γκρεμίζονται οι μετοχές τεχνολογίας και ενέργειας

    Χρηματιστήριο: Με διπλάσιο όγκο συναλλαγών υποχώρησαν οι τράπεζες, στο μάτι του κυκλώνα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo



    ΣΧΟΛΙΑ