• Σχόλιο Αγοράς

    Ροπαλιά του Ηρακλή στους… πωλητές! Κέρδη πάνω από 5% στις τράπεζες

    Wall Street


    Παρά τα κέρδη 0,90% την Πέμπτη, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δεν έριξε την αντίσταση των 840 μονάδων και η ανασφάλεια εξακολουθεί να υπάρχει στους κόλπους των συναλλασσόμενων. Και πως μπορεί να μην συμβεί αυτό, όταν από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 55 ενισχύθηκαν, αλλά 44 υποχώρησαν και 89 χαρτιά παρέμειναν αμετάβλητα, με τον τζίρο στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 4 εκατ. ήταν πακέτα.

    Η Πέμπτη, ήταν η μέρα των τραπεζών. Ο κλαδικός δείκτης σημείωσε άνοδο πάνω από 55 και οι μετοχές των συστημικών, έκλεισαν τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Κέρδη 5,45% για την Alpha, στο 1,6260 ευρώ, 4,08% για την Εθνική, στα 2,55 ευρώ, 2,44% για την Eurobank, η οποία συνεχίζει ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις με την Pimco για το ξεσκαρτάρισμα των προβληματικών δανείων της και 4,51% ενισχύθηκε η μετοχή της Πειραιώς, στα 2,83 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Ζαββό, οι τράπεζες θα έχουν 18 μήνες προθεσμία για να ενταχθούν στο σχέδιο, διευκρίνισε ότι μετά θα δοθεί 6μηνη παράταση, ωστόσο διευκρίνισε ότι η προμήθεια για κάποιον που είναι έτοιμος να μπει σήμερα στο σχέδιο είναι μόλις 1,8%. Οι προμήθειες θα πληρώνονται κατ’ έτος και είναι οι χαμηλότερες που έχουν να πληρώσει οι τράπεζες. Δεν το είχαν ούτε ονειρευτεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

    Σημείωσε ότι ο Ηρακλής θα αναγκάσει τις τράπεζες να εστιάσουν στα δάνεια των μεγάλων μπαταχτσήδων. Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τα του «Ηρακλή», αλλά και που θα φέρει μεταρρυθμίσεις για το χρηματιστήριο, και ειδικά για την λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ σε εφαρμογή εκτιμάται ότι θα τεθεί πριν από τα τέλη του έτους.

    Στο άλλο νέο της ημέρας, στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda, το mononews.gr επιβεβαιώθηκε όταν έγραφε σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Που σημαίνει ότι η αγορά εισέρχεται στην εποχή των  discounts, αφού εκτός από τις αυξήσεις (π.χ. Lamda στα 6,5 ευρώ), έρχεται η αύξηση της Πανγαία, ενώ ακολουθούν και ομολογιακές εκδόσεις που αναμένεται να στερήσουν ρευστότητα από το ταμπλό. Η Lamda, ενισχύθηκε οριακά, στα 7,44 ευρώ κατά 0,81% και 186 χιλιάδες τεμάχια.

    Η MLS που πυροβολήθηκε το προηγούμενο διήμερο έκλεισε με άνοδο 1,03%, στα 2,95 ευρώ και όγκο 53 χιλιάδων τεμαχίων.

    Στο 1,71 ευρώ ο Ελλάκτωρας και κέρδη 1,79%, διακινώντας 424 χιλιάδες τεμάχια.



    ΣΧΟΛΙΑ