• Οικονομία

    Αιχμές Γ. Ζαββού κατά Γιάννη Στουρνάρα για το σχέδιο της ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Ζαββός


    Πολλά ήταν τα ερωτήματα που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ένα από αυτά αφορούσε το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος  για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και ποια είναι η τύχη του. Στο ερώτημα αυτό απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή μία και μόνη πρόταση υπάρχει, αυτή της ελληνικής  κυβέρνησης».

    Παρέπεμψε δε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν για περισσότερες λεπτομέρειες στην ΤτΕ.

    Ενώ σε άλλο σημείο της ενημέρωσης για το σχέδιο «Ηρακλής», σημείωσε χαρακτηριστικά πως αποτελεί το πρώτο βήμα  και θα ακολουθήσει σύντομα και η δεύτερη φάση.

    «Θα εξετάσουμε νέες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, με ανοικτό πνεύμα», ανέφερε  ο υφυπουργός. Τώρα είμαστε πιο «άνετοι» σε σχέση με τον σχέδιο Ηρακλής. Μπορούμε να σκεφτούμε τα επόμενα σχήματα και τις δυνατότητες. Διότι οι επενδυτές  θα ρωτήσουν: Και ύστερα από τον Ηρακλή τι θα κάνετε.

    Ο κρίσιμος παράγοντας για μας σήμερα, συμπλήρωσε, δεν είναι μόνο η εξάλειψη των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά  και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό η δεύτερη φάση του Ηρακλή θα πρέπει να πληροί τέσσερις βασικούς κανόνες που αφορούν την επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, την δημοσιονομική επίπτωση, αν από την εφαρμογή τους ενεργοποιείται το bail in, και αν είναι προϊόν που θα είναι πρόθυμη να το αγοράσει η επενδυτική κοινότητα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ